Zuur van komkommer, tomaten, rode ui en verse koriander

Een variant op het zuurgoed is een salade van komkommer, rode ui, tomaten en verse koriander. Erg lekker en heel makkelijk te maken. Niet iedereen houdt van de smaak van koriander, maar als je het eenmaal lekker vindt, wil je het zoveel mogelijk gebruiken! Zorg wel dat de koriander echt vers is, want dat maakt de smaak.








Zuur van rode ui en komkommer

Zuur wordt in de Surinaamse keuken bijna overal bij gegeten. Het is heerlijk bij bijna alle gerechten en niet moeilijk te maken.

Wadjik: Javaanse koek van kleefrijst en gula djawa

Wadjik is een platte koek van kleefrijst (ketan), kokosmelk en gula djawa (javaanse bruine suiker in schijven). Het vergt even oefenen om de juiste dikte te krijgen, maar oefening baart kunst! De smaak is heerlijk en deze koek doet het altijd goed op feestjes en verjaardagen.

Gembersiroop

Gembersiroop smaakt heerlijk op een warme zomerdag. Wist je echter dat gember ook nog eens erg gezond is? Het wordt in verschillende culturen al eeuwenlang als medicijn gebruikt. Zelf merk ik dat ik in perioden van vermoeidheid ineens zin krijg in gember en dat het ook helpt om je energieker te voelen. Gembersiroop kun je dus het beste van verse gember maken, zodat je alle gezonde eigenschappen behoudt.







Moksi-alesi met garnalen en spitskool

Moksi-alesi kun je op vele manieren maken. Het is een eenpansgerecht met rijst, dus het is niet moeilijk om te varieren. In dit recept worden gedroogde garnalen gebruikt en spitskool. Deze moksi-alesi wordt gekruid met masusa, een Surinaams kruid dat je kunt kopen in de Surinaamse winkel of toko.








Popido

Popido is een oud gerecht met de invloeden van de Joodse keuken. Het lijkt veel op pom, maar er wordt geen pomtajer gebruikt maar rijst. De kip gaat tussen 2 lagen rijst die wordt gebonden met geklopte eieren.






Vegetarische pom

Pom is het lekkerste met vlees, maar om vegetariers dit heerlijke gerecht niet te onthouden kun je hier het recept vinden voor pom zonder vlees!









Dawet en tjendol

Dawet is de Surinaamse variant van de Indonesische Tjendol of Cendol. Het verschil is dat in Suriname de dawet vaak helemaal rose is en de Indonesische tjendol groene glibbertjes heeft door het pandan-extract en gebruik maakt van gula djawa en witte kokosmelk. Hieronder vind je de Indonesische en Surinaamse variant!

Surinaamse loempia

Loempia's kun je op vele manier vullen, maar dit recept is een Javaans-Surinaamse variant en een familie-recept. Er wordt een vulling gemaakt van fijngesneden ringetjes spercibonen of kouseband en kleine blokjes gebakken tahu. Je kunt kant en klare loempiavellen kopen, maar je ook wagen aan de uitdaging om de velletjes zelf te maken.






BB met R: Bruine bonen met rijst

Ooit bezongen en bejubeld in een bekend Surinaams liedje: BB met R. Een grappige combinatie van oerhollandse bruine bonen met surinaamse rijst en ingredienten. Oorspronkelijk hoort er zoutvlees in de bb met r, maar je kunt het ook heel goed maken met kip.

Surinaams-Chinese kip met ketjap

De Surinaamse keuken heeft ook veel invloeden uit de Chinese keuken, omdat er ook een gedeelte van de bevolking van Chinese afkomst is. Wil je snel een gerecht met kip klaarmaken, dan is dit recept van kip met ketjap een aanrader!

Surinaamse kip met mixed pickles

Dit is een Surinaams gerecht van kip en is enigszins zoet door het gebruik van de mixed pickles vruchten uit blik. Mixed pickles zijn ingelegd in gembersiroop en in combinatie met zoete ketjap geeft dit een heerlijke smaak aan het gerecht.

Pindasoep met tom tom

Wel eens van pindasoep gehoord? In Suriname wordt deze veel gegeten, in combinatie met tom tom als vulling. Tot tom zijn balletjes van gekookte Surinaamse bananen.

Soto Ajam: Javaanse saoto soep!

Soto ajam of saoto is een geliefd gerecht onder de Surinamers. Het is van oorsprong Javaans. Het lijkt veel werk door de vele bijgerechten, maar dat valt reuze mee! De bouillon kun je van te voren maken.

Okersoep met tomtom

We zijn in Nederland niet gewend om okers te gebruiken, maar ze zijn erg lekker. In deze okrosoepoe wordt meestal tom tom gedaan, dat zijn bolletjes van bakbananen.

Pom Tajer uit het kookboek van de Surinaamse Huishoudschool

Er bestaan veel recepten voor het maken van pom. Ik zal er zoveel mogelijk plaatsen. Natuurlijk mag het recept van de surinaamse huishoudschool niet ontbreken.

Surinaamse Maizenakoekjes

Wie kent ze niet....de heerlijke maizenakoekjes....prachtig romig wit met gekleurde muisjes. Het is even oefenen om ze goed te krijgen, maar daarna is het makkelijk te maken!

Bojo

Bojo is een populaire Surinaamse cake. Hij moet een beetje vochtig en sponsig zijn. Je moet het een aantal keren maken om tot je eigen beste recept te komen. Hier het basisrecept.

Fiadoe

Fiadoe is een bewerkelijke Surinaamse taart, maar mag eigenlijk niet ontbreken op een Surinaams feest!

Javaanse guleh

Guleh is een soep die wordt gegeten met lontong (blokjes rijst). Eigenlijk hoort dit recept gemaakt te worden met geitenvlees, maar met rundvlees is het ook erg lekker. Dit is een familierecept.

Roti met dahl

Roti kun je maken zonder vulling of met vulling. In dit recept is de vulling van gele spliterwten (dahl).

Kip massala voor bij de roti

Kip massala kun je met rijst eten, maar het wordt vooral gegeten bij de roti. Er zijn vele verschillende soorten recepten, maar dit is naar mijn idee het makkelijkst te maken.







Eenvoudige sambal van madame jeanette en piccalilly

Soms heb je snel een verse sambal nodig voor bijvoorbeeld de bara of bij de rijst. Als je zorgt dat je altijd verse madame Jeanette-pepers in de vriezer hebt is het niet moeilijk om deze sambal te maken.Dit is de makkelijkste Surinaamse sambal

Bara: een heerlijke Surinaamse snack!

Bara is een heerlijke hindoestaanse snack. Het vergt even oefening en geduld om ze te leren maken. De tajerbladen kun je eventueel vervangen door bladspinazie.


Surinaamse corned beef met rijst

Dit is een eenvoudig recept en vroeger noemden we het altijd een s.o.s.-maaltijd. Het is goedkoop en is een oplossing als je snel iets wilt maken en weinig in huis hebt. Kijk naar de video om te zien hoe je het maakt!

Surinaamse Kippenpastei

Bezoek een Surinaams feest of een verjaardag en vaak krijg je kippenpastei te eten. Het is heerlijk en niet echt moeilijk om te maken als je bladerdeeg gebruikt.










Samosa: Hindoestaanse deegpasteitjes

Samosa is een hindoestaanse snack, die je zowel met als zonder vlees kunt maken. Ze zijn heerlijk als voorafje, als borrelhapje of voor de lekkere trek! Dit is een recept voor vegetarische samosa's.

Courgette met massala

Courgettes zijn heel goed te combineren met de surinaamse kerrie, die in de winkel te krijgen is als Surinaamse masala.







Ingris Boro: Surinaamse koek


Engris boru is een luchtige cake en wordt ook wel Engelse bol genoemd.







Bakkeljauw Moksi

Foto: Swietmoffo.nl
Bakkeljauw wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken. Het is gedroogde vis en de smaak is goed te combineren met rijst, zoals in onderstaand recept!







Teloh: Surinaamse gebakken cassave

Teloh is de naam voor gebakken cassave. Je kunt het met bakkeljauw eten, maar in dit recept wordt alleen beschreven hoe je de cassave moet bereiden.

Sambal goreng van tempeh

Veel mensen zijn nog onbekend met het gebruik van tempé (blok van geperste sojabonen). Je kunt het stoven in gerechten, maar ook bakken. In dit recept wordt de tempé gebakken en daarna wordt er een sambal goreng van gemaakt.

Surinaams-Javaanse nasi

Heb je zin in een ander soort nasi dan die je kant en klaar in de supermarkt koopt? Probeer dan eens deze nasi op zijn Javaans-Surinaams. Je kunt er fijngesneden spitskool of witte kool doorheen doen of zeer fijne diepvriesdoperwtjes. Bij deze nasi hoort wel een hete sambal, bijvoorbeeld hete ketjapsaus of sambal trasi.

Hete ketjapsaus

Hete ketjapsaus is heerlijk bij de nasi, bami of sate. Het is makkelijk te maken en is weer eens wat anders dan de traditionele pindasaus!

Petjel: heerlijke Javaanse groenten met hete saus van pinda's

In Suriname kun je het overal krijgen: Petjel. Het is een gezonde snack van groenten met een heerlijke pindasaus en heel makkelijk te maken! Kenmerkend voor de smaak van petjel is de toevoeging van het kruid kentjur (kencur), waardoor de saus anders smaakt dan gewone pindasaus.

Javaanse saté

Javaanse saté van kip, heerlijk voor op de barbeque of op de grill! De saté wordt meestal gegeten met een hete saus van ketjap, peper en verse pinda's.

Zuurkool op zijn Surinaams

Bij zuurkool denken we meteen aan stamppot, maar je kunt zuurkool ook gebruiken om er een heerlijk surinaams gerecht van te maken. Origineel is het met zoutvlees, maar het kan ook met kipfilet worden gemaakt.

Teloh: gebakken cassave met bakkeljauw

Teloh kun je los eten, maar het is vooral lekker in combinatie met bakkeljauw. Voor dit recept kun je het beste verse cassave gebruiken, maar diepvries kan ook.

Javaanse snack: Lemper

Lemper is een favoriete Indonesische snack. Het is vrij bewerkelijk om te maken, maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het niet moeilijk. De meeste recepten missen vaak net die paar geheime ingredienten. Dit recept is een eigen recept en bevat alle benodigde ingredienten voor de juiste smaak!