Een variant op het zuurgoed is een salade van komkommer, rode ui, tomaten en verse koriander. Erg lekker en heel makkelijk te maken. Niet iedereen houdt van de smaak van koriander, maar als je het eenmaal lekker vindt, wil je het zoveel mogelijk gebruiken! Zorg wel dat de koriander echt vers is, want dat maakt de smaak.
Zuur van rode ui en komkommer
Zuur wordt in de Surinaamse keuken bijna overal bij gegeten. Het is heerlijk bij bijna alle gerechten en niet moeilijk te maken.
Wadjik: Javaanse koek van kleefrijst en gula djawa
Wadjik is een platte koek van kleefrijst (ketan), kokosmelk en gula djawa (javaanse bruine suiker in schijven). Het vergt even oefenen om de juiste dikte te krijgen, maar oefening baart kunst! De smaak is heerlijk en deze koek doet het altijd goed op feestjes en verjaardagen.
Gembersiroop
Gembersiroop smaakt heerlijk op een warme zomerdag. Wist je echter dat gember ook nog eens erg gezond is? Het wordt in verschillende culturen al eeuwenlang als medicijn gebruikt. Zelf merk ik dat ik in perioden van vermoeidheid ineens zin krijg in gember en dat het ook helpt om je energieker te voelen. Gembersiroop kun je dus het beste van verse gember maken, zodat je alle gezonde eigenschappen behoudt.
Moksi-alesi met garnalen en spitskool
Moksi-alesi kun je op vele manieren maken. Het is een eenpansgerecht met rijst, dus het is niet moeilijk om te varieren. In dit recept worden gedroogde garnalen gebruikt en spitskool. Deze moksi-alesi wordt gekruid met masusa, een Surinaams kruid dat je kunt kopen in de Surinaamse winkel of toko.
Popido
Popido is een oud gerecht met de invloeden van de Joodse keuken. Het lijkt veel op pom, maar er wordt geen pomtajer gebruikt maar rijst. De kip gaat tussen 2 lagen rijst die wordt gebonden met geklopte eieren.
Vegetarische pom
Pom is het lekkerste met vlees, maar om vegetariers dit heerlijke gerecht niet te onthouden kun je hier het recept vinden voor pom zonder vlees!
Dawet en tjendol
Dawet is de Surinaamse variant van de Indonesische Tjendol of Cendol. Het verschil is dat in Suriname de dawet vaak helemaal rose is en de Indonesische tjendol groene glibbertjes heeft door het pandan-extract en gebruik maakt van gula djawa en witte kokosmelk. Hieronder vind je de Indonesische en Surinaamse variant!
Surinaamse loempia
Loempia's kun je op vele manier vullen, maar dit recept is een Javaans-Surinaamse variant en een familie-recept. Er wordt een vulling gemaakt van fijngesneden ringetjes spercibonen of kouseband en kleine blokjes gebakken tahu. Je kunt kant en klare loempiavellen kopen, maar je ook wagen aan de uitdaging om de velletjes zelf te maken.
BB met R: Bruine bonen met rijst
Ooit bezongen en bejubeld in een bekend Surinaams liedje: BB met R. Een grappige combinatie van oerhollandse bruine bonen met surinaamse rijst en ingredienten. Oorspronkelijk hoort er zoutvlees in de bb met r, maar je kunt het ook heel goed maken met kip.
Surinaams-Chinese kip met ketjap
De Surinaamse keuken heeft ook veel invloeden uit de Chinese keuken, omdat er ook een gedeelte van de bevolking van Chinese afkomst is. Wil je snel een gerecht met kip klaarmaken, dan is dit recept van kip met ketjap een aanrader!
Surinaamse kip met mixed pickles
Dit is een Surinaams gerecht van kip en is enigszins zoet door het gebruik van de mixed pickles vruchten uit blik. Mixed pickles zijn ingelegd in gembersiroop en in combinatie met zoete ketjap geeft dit een heerlijke smaak aan het gerecht.
Pindasoep met tom tom
Wel eens van pindasoep gehoord? In Suriname wordt deze veel gegeten, in combinatie met tom tom als vulling. Tot tom zijn balletjes van gekookte Surinaamse bananen.
Soto Ajam: Javaanse saoto soep!
Okersoep met tomtom
We zijn in Nederland niet gewend om okers te gebruiken, maar ze zijn erg lekker. In deze okrosoepoe wordt meestal tom tom gedaan, dat zijn bolletjes van bakbananen.
Pom Tajer uit het kookboek van de Surinaamse Huishoudschool
Er bestaan veel recepten voor het maken van pom. Ik zal er zoveel mogelijk plaatsen. Natuurlijk mag het recept van de surinaamse huishoudschool niet ontbreken.
Surinaamse Maizenakoekjes
Wie kent ze niet....de heerlijke maizenakoekjes....prachtig romig wit met gekleurde muisjes. Het is even oefenen om ze goed te krijgen, maar daarna is het makkelijk te maken!
Bojo
Fiadoe
Javaanse guleh
Guleh is een soep die wordt gegeten met lontong (blokjes rijst). Eigenlijk hoort dit recept gemaakt te worden met geitenvlees, maar met rundvlees is het ook erg lekker. Dit is een familierecept.
Roti met dahl
Roti kun je maken zonder vulling of met vulling. In dit recept is de vulling van gele spliterwten (dahl).
Kip massala voor bij de roti
Kip massala kun je met rijst eten, maar het wordt vooral gegeten bij de roti. Er zijn vele verschillende soorten recepten, maar dit is naar mijn idee het makkelijkst te maken.
Eenvoudige sambal van madame jeanette en piccalilly
Soms heb je snel een verse sambal nodig voor bijvoorbeeld de bara of bij de rijst. Als je zorgt dat je altijd verse madame Jeanette-pepers in de vriezer hebt is het niet moeilijk om deze sambal te maken.Dit is de makkelijkste Surinaamse sambal
Bara: een heerlijke Surinaamse snack!
Bara is een heerlijke hindoestaanse snack. Het vergt even oefening en geduld om ze te leren maken. De tajerbladen kun je eventueel vervangen door bladspinazie.
Surinaamse corned beef met rijst
Surinaamse Kippenpastei
Bezoek een Surinaams feest of een verjaardag en vaak krijg je kippenpastei te eten. Het is heerlijk en niet echt moeilijk om te maken als je bladerdeeg gebruikt.
Samosa: Hindoestaanse deegpasteitjes
Samosa is een hindoestaanse snack, die je zowel met als zonder vlees kunt maken. Ze zijn heerlijk als voorafje, als borrelhapje of voor de lekkere trek! Dit is een recept voor vegetarische samosa's.
Courgette met massala
Courgettes zijn heel goed te combineren met de surinaamse kerrie, die in de winkel te krijgen is als Surinaamse masala.
Bakkeljauw Moksi
Teloh: Surinaamse gebakken cassave
Sambal goreng van tempeh
Surinaams-Javaanse nasi
Heb je zin in een ander soort nasi dan die je kant en klaar in de supermarkt koopt? Probeer dan eens deze nasi op zijn Javaans-Surinaams. Je kunt er fijngesneden spitskool of witte kool doorheen doen of zeer fijne diepvriesdoperwtjes. Bij deze nasi hoort wel een hete sambal, bijvoorbeeld hete ketjapsaus of sambal trasi.
Hete ketjapsaus
Hete ketjapsaus is heerlijk bij de nasi, bami of sate. Het is makkelijk te maken en is weer eens wat anders dan de traditionele pindasaus!
Petjel: heerlijke Javaanse groenten met hete saus van pinda's
Javaanse saté
Javaanse saté van kip, heerlijk voor op de barbeque of op de grill! De saté wordt meestal gegeten met een hete saus van ketjap, peper en verse pinda's.
Zuurkool op zijn Surinaams
Bij zuurkool denken we meteen aan stamppot, maar je kunt zuurkool ook gebruiken om er een heerlijk surinaams gerecht van te maken. Origineel is het met zoutvlees, maar het kan ook met kipfilet worden gemaakt.
Teloh: gebakken cassave met bakkeljauw
Teloh kun je los eten, maar het is vooral lekker in combinatie met bakkeljauw. Voor dit recept kun je het beste verse cassave gebruiken, maar diepvries kan ook.
Javaanse snack: Lemper
Lemper is een favoriete Indonesische snack. Het is vrij bewerkelijk om te maken, maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het niet moeilijk. De meeste recepten missen vaak net die paar geheime ingredienten. Dit recept is een eigen recept en bevat alle benodigde ingredienten voor de juiste smaak!
Abonneren op:
Posts (Atom)