Okersoep met tomtom

We zijn in Nederland niet gewend om okers te gebruiken, maar ze zijn erg lekker. In deze okrosoepoe wordt meestal tom tom gedaan, dat zijn bolletjes van bakbananen.





Ingredienten:
- 2-3 liter water
- 1 bos tajerblad (± 6 bladeren waarvan het onderste deel van de steel is verwijderd)
- 10 okers (schoonmaken en beide uiteinden verwijderen en dan in stukjes gesneden)
- 1 ui
- 1 verse peper
- 6 pimentkorrels
- paar takjes gesneden selderij
- 1 kleine gedroogde vis
- 500 gr. kip in stukken (wassen met citroensap)
- 2 รก 3 bouillonblokjes
- 250 gr. zoutvlees (uitgekookt en in kleine blokjes gesneden)
- 2 groene of rijpe bananen
- zout

Bereiding:
-Water aan de kook brengen en ui, pimentkorrels, bouillonblokjes en de selderij erbij doen.
- De gewassen tajerbladeren in de bouillon doen en 10 min. koken (de bovenste helft van de stelen is ook goed bruikbaar). Haal ze uit de bouillon en leg ze apart.
- Doe dan in de bouillon de gewassen droge vis, het zoutvlees, de in stukken gesneden kip en okers en laat dit 20-25 minuten zachtjes koken.
-De vis uit de soep halen en ontgraten.
- De gekookte tajerbladen moeten fijngemaakt worden en kunnen dan terug in de soep. Hierdoor wordt de soep dikker.
- Doe dan de gekookte droge vis terug in de pan.
- Leg nu de verse madame Jeanette peper bovenop de soep en laat deze 5 minuten meestoven, zonder dat deze open gaat, tenzij je van heet houdt. Dan kun je de peper wel open laten gaan. Proef of het zout genoeg is en voeg eventueel extra zout toe.

Serveer met witte rijst!

Tip: Als je geen tom tom in de okersoep doet, dan kun je ook een paar kleine antroewa's meekoken. Deze gaan tegelijk met de okers in de soep. Wel even de kroontjes er af halen.

Tom tom van bananen:
Haal de schil van de bananen en doe ze in een pan met water en breng dit aan de kook. Voeg een beetje zout toe. Groene bananen zijn in ca. 40 min. gaar en rijpe in 25 min. Haal de bananen uit het water en maak ze fijn. Maak hiervan kleine balletjes en serveer deze in de soep. Meer soepen.

Geen opmerkingen: