Ingredienten:
- 1 blok tempeh
- 1 rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 Spaanse pepers (of 1 kleine madame Jeanette peper als je van heet houdt)
- 1/2 tomaat
- halve theelepel suiker
- zout/kippenbouillonblokje
- stukje laoswortel
- 1 blaadje salam
- ketjap A
- 1 sereh (optioneel)
- theelepel trassi
- olie
Bereiding:
- Snijd het blok tempeh eerst in dunne plakken en daarna in meerdere plakken op elkaar in heel dunne reepjes. Hoe fijner gesneden, hoe lekkerder! Strooi er wat zout over.
- Bak de tempe-reepjes goudbruin in ruime olie of frituur. Daarna laten uitlekken.
- Doe in de pan een scheutje olie en verhit dit goed.
- Bak de verkruimelde trassi heel kort even aan, dan direct de gesnipperde ui er bij met de suiker.
- Doe er de zeer fijn schuin gesneden Spaanse pepers en daarna de geperste of fijngesneden knoflook erbij.
- Laos, salam en sereh erbij.
- Gesneden tomaat erbij met het een half kippenbouillonblokje en eventueel nog wat zout.
- Alles goed roeren en dan een scheutje zoete ketjap A erbij.
- Als alles goed is gebakken en de tomaat is geslonken roer je de tempeh erdoor en eventueel nog een beetje ketjap.
- Laat alles nog even op zacht vuur onder voortdurend roeren doorbakken tot de kruiden goed zijn ingetrokken.
Serveer met witte rijst en een frisse salade! Meer tempee en tahu.
3 opmerkingen:
Dit is van oorsprong een Javaans gerecht naar Suriname meegebracht en opeens toegeëigend als Surinaams.
Javaanse gerechten zijn ook Surinaamse gerechten, want Javanen zijn ook Surinamers. De Surinaamse keuken is divers en bestaat uit een mengelmoes van Javaanse, Inheemse, Joodse, Creoolse, Marron, Hindostaanse, Chinese, Nederlandse en nog vele andere keukens hun culinaire tradities. Dus Tempeh is niet toegeëigend als Surinaams, het is Surinaams.
Dus dat!
Een reactie posten