Popido

Popido is een oud gerecht met de invloeden van de Joodse keuken. Het lijkt veel op pom, maar er wordt geen pomtajer gebruikt maar rijst. De kip gaat tussen 2 lagen rijst die wordt gebonden met geklopte eieren.








Ingredienten:
- ongeveer 1 kilo kip (kipkarbonades of kipdelen)
- 500 gram rijst
- 2 á 3 maggiblokjes
- 1 gesneden ui (en eventueel een teentje knoflook)
- 3 tomaten (ongeveer 300 gram)
- 75 gr. room boter of 4 eetlepels zonnebloemolie
- 2  volle eetlepels gesneden selderij
- 1 theelepel zwarte peper
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 1 verse peper (madame Jeanette of ajumapeper)
- 6 eieren
- 1 theelepel zout

Bereiding:
- Wrijf de gewassen kip in met zout, peper en nootmuskaat.
- in de hete boter of olie de stukken kip ongeveer 10 minuten aanbraden tot ze een beetje bruin is.
- haal de kip uit de pan en bak de ui in dezelfde pan en daarna de tomaten meebakken. Even laten smoren.
- voeg 2 1/2 dl water toe met de maggiblokjes. Goed roeren en dan de kip erbij terug doen.
- voeg de verse madame jeanette-peper toe (mag niet opengaan) en laat de kip nog 15 minuten sudderen.
- verwijder de peper.

 - verwarm ondertussen de oven voor op 180 ºC.

- breek de eieren in een kom met de selderij en het zout, goed klutsen.
- giet wat van de overgebleven jus van de kip door de gekookte rijst.
- leg de helft van de rijst in een ovenschaal
- spreid de kipdelen over deze laag en doe de rest van de jus over de kip.
- dek alles af met de rest van de rijst.
- giet hier overheen de geklutste eieren
- bak de popido in ongeveer 15-30 minuten goudbruin. Goed uitkijken dat het niet te donker wordt.

Meer lezen over pom en popido en kipgerechten.

Geen opmerkingen: