Tjauw min: Surinaamse bami (Chow min)


Als je nog wat geroosterd varkensvlees of kip over hebt, dan kun je van de restjes Tjauw min maken. Dit is een surinaamse variant op bami. In het recept wordt fachong gebruikt, dat zijn chinese worstjes, ook te krijgen van kip. Het is niet noodzakelijk om dit in de tjauw min te doen. Als je de fachong weglaat, maak dan wel wat extra geroosterd vlees.
Ingredienten:
- 500 gr.  Chinese mie
- geroosterd varkensvlees of geroosterd kippenvlees
- 3  knoflook
- 200 gr. Fachong
- 1 bosje kaisoi
- 1 ui
- fijngesneden selderij
- maggiblokjes of kippenbouillonblok
- zout
- mespunt adji-no-moto
-  kleine theel. suiker
- lichte ketjapsaus
- olie
- eventueel trassi

Bereiding:
- Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing.
- Spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken.
- Gebruik een klein deel van het geroosterde vlees om in kleine stukjes te snijden. Hou de rest apart en snij deze later in plakjes om het bij de mie te serveren.
- Ui en knoflook fijn snijden.
- Bak de ui en knoflook in de hete olie.
- Voeg het kleinste gedeelte van het vlees toe.
- Voeg de plakjes fachong toe.
-  Voeg maggiblokjes, (eventueel stukje trassi) suiker, adji-no-moto en ketjapsaus toe.
- Doe er dan de mie bij en roer het geheel goed om zodat de mie wordt gebakken.
- Was de kaisoi en snij deze in grove stukken. Pas op het allerlaatst als het vuur uit gaat de kaisoi er door roeren, zodat de groenten knapperig blijven. Serveer met de rest van het geroosterde vlees in dunne plakjes gesneden en zuur.


Tip: Je kunt er ook nog in reepjes gesneden omelet doorheen doen.

Rubriek: chinese recepten, bami.

22 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb dit net gemaakt. Hij smaakt heerlijk. Bedankt voor het recept.

Anoniem zei

surinaamse variant van bami?trassi in tjauw min? selderij? tjonge jonge jonge,sorry hoor maar ik heb een bloed hekel aan gerecht verkrachting.Noem het a.u.b. geen tjauw min want dat is het niet.

Mischa zei

T.a.v. de voorgaande reactie: Niks mis met dit recept! Ik maak het ook al decennia zo en heb receptenboeken van onder andere Soeng Gnie waar het ook zo in staat! Wat wil je er nog meer van maken dan? Bladgoud erin ofzo?

Anoniem zei

Ipv dat "anoniem van 25-7" dan een, in zijn of haar ogen, het juiste recept plaatst krijg je alleen overbodig commentaar.
En bedankt.

Anoniem zei

om terug te komen op mijn "overbodige"commentaar...ik weet niet in welk recept van tjauw min er trassie gaat ,dus die eventueel kun je achterwege laten.Je bent vast geen surinaamse of een wannabe als je het surinaamse variant op bami noemt.Tjauw min oftewel chow mein is bami op z'n chinees/surinaams.De bami met spaghetti is bami op zijn javaans/surinaams en daar gaat trassie in. Domme opmerking over bladgoud en wat boeit soe ngie mij? omdat het door soegnie zo wordt gemaakt is het haleluja?En waarom schrijf jij trouwens recepten van anderen over? Als je iets doet doe het goed.

Anoniem zei

Sorry hoor vind het heel knap dat er iemand zijn /haar recepten met de wereld wilt delen... als jij het zo beter weet maak je eigen blog en met jouw recepten niet nodig voor onnodig negatieve, hatelijke mensen die het zelf niet doen, maar alleen commentaar op andere geven!!! Go and do your own think!!!

Datra zei

Mang!!! Anoniem lult met mpp.
ikm gebruik zelf geen trassi, maar als men het nodig vindt, is helemaal in te vullen door de persoon zelf. Het blijft nog steeds gebakken mie, ofwel chow mein. no klets!!!!

Anoniem zei

wauw mevrouw 25 -7 je hebt problemen met je zelf het verschil is toch de kaisoi er in en de geroosterde varkenvlees of kip de rest is eigen creativiteit koken is een kunst en ik vond het ook heerlijk op deze manier toppie haretlijk bedankt

Anoniem zei

Het maakt niet uit of er nou wel of niet trassi en selderij in moet. En of het dan wel chow min mag heten. Ik en mijn gezin vinden het heerlijk. Bedankt! Smakelijk eten.

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Er zijn nou eenmaal van die mensen die zo hatelijk jaloers zijn en kunnen echt niet op een positieve manier reageren. Ik maak het ook met tasje en selderij, super lekker. Trouwens ik ben een paar keer in Suriname geweest en heb het daar ook zo gegeten.

Peggy Nicole Bergen zei

Ik ga helemaal stuk hierπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Mensen reageren over en weer bijzonder aardig en volwassenen.
Fijne dag allemaal and spread the love 😘

Peggy Nicole Bergen zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Ik vind het jammer dat iemand wordt afgekraakt omdat hij/zij aangeeft dat er geen trassi in de Chow min moet.
Volgens origineel recept hoort er geen trassi in.

Anoniem zei

Mensen...lees eens goed. Er staat eventueel trassi...eventueel...voor de liefhebbers. Wat een gedoe om een beetje eventuele trassi!!!

Odd Nyberg zei

Tja in Surinaamse nasi gaat trasseer maar kan toch ook in chow min
Dat moet je toch zelf weten
Voor de rest gewoon een lekkere maaltijd
En nog even voor de mensen met een kort lontje "relax" doe eens aardig
Je kan je ook normaal profileren

Fijne dag allemaal :)

Ste Nice zei

Er is een verschil tussen de chinese bami (Tjauw men) en de javaanse bami. In de tjauw min gaat geen trassi en ketjap, dit zijn javaanse(indische) kruiden.Tjauw min gaat hoi sin, soya saus en visolie en smaak versterkers zoals vet-sin of adjinomoto. De javaanse bami heeft meer kruiden. Uiteraard is een ieder vrij om zijn/ haar gerecht naar eigen smaak te maken. Daarover valt niette twisten.

Unknown zei

LekkΓ»r!

Anoniem zei

Juist met die selderij maakt het af en weet je wat ook nog lekker er bij is in het restaurant waar ik heb stage hebt gelopen at ik het met rund er in kapot lekker ��

Brong patoe😊 zei

πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Brong patoe😊 zei

πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Anoniem zei

je leest nooit beter ..er staat eventueel trasie