Het beste recept voor Surinaamse roti en Surinaamse roti gevuld met gele dahl

Wil je snel roti maken en zeker weten dat het lukt? Gebruik dan zelfrijzend bakmeel met optioneel wat extra bakpoeder en je roti lukt altijd! Het is lekker om de rotiplaat ook te vullen met aardappel of dahl, maar dat is wat meer werk.









Ingrediƫnten:
- 1 kilo zelfrijzend bakmeel
- eventueel wat extra bakpoeder
- warm water 
- eventueel wat extra zout (let op, zelfrijzend bakmeel is al gezouten)
- olie en gesmolten boter
- optioneel vulling van dahl of aardappel

Bereiding:
- Doe het meel in een grote kom.
- Voeg het bakpoeder toe en het zout naar smaak.
- Voeg warm water toe tot het deeg soepel is.
- Voeg 2 eetlepels olie toe of gesmolten boter.
- Kneed het deeg tot het een mooie gladden structuur heeft.
- Laat het deeg 45-60 minuten afgedekt rijzen. Hoe langer hoe beter.
- Vorm er balletjes van en rol die met bloem uit tot een mooie ronde vorm.
- Zet een kom met olie klaar en een kwastje.
- Verhit in een grote pan met anti-aanbaklaag (of nog beter... de originele plaat voor roti) door wat olie over de bodem te strijken.
- Leg de uitgerolde roti in de hete pan en bestrijk met het kwastje de bovenkant met wat olie.
Dit is belangrijk om de roti zacht te houden, want zonder olie wordt het krokant en dat moet niet. Vooral de randen goed insmeren.
- Keer de roti om als de onderkant gaar is en bak ook de andere kant. Smeer daar ook wat olie overheen.
- Leg de gare roti's op een schaal of bord en dek steeds af met een theedoek.

* Wil je de roti vullen met dahl, dan kun je hieronder zien hoe het moet.
* Roti kun je heel makkelijk invriezen. Voor gebruik ontdooien en even een minuut opwarmen in plastic zakje in de magnetron. Meerdere roti's kun je op een bord afgedekt met een theedoek opwarmen in de magnetron.
* De dahl-vulling kun je ook in porties invriezen, zodat je de vulling altijd bij de hand hebt. Scheelt veel tijd als je roti gaat maken.


 Ingredienten dahl-vulling:
- 1 kilo dhal (gele spliterwten)
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 gele Surinaamse peper, (zaden eventueel verwijderd) fijngehakt
- 1 dessertlepel komijnzaad, gekneusd of komijnpoeder
- 1 volle theelepel kurkuma
- 1 volle theelepel korianderpoeder of wat Surinaamse massala
- zout naar smaak
- 2 el olie of boter

Bereiding vulling: (klik hier voor de video over het maken van de vulling)
- Kook de dhal zacht en maal ze fijn.
- Stamp knoflook, komijnzaad, Surinaamse peper en zout samen fijn in en vijzel.
- Verhit de olie in een braadpan en bak dit mengsel even kort aan.
- Voeg dan de gemalen dahl toe.
- Bak dit dhalmengsel enkele minuten, terwijl u het goed omroert.
- Voeg de kurkuma en korianderpoeder (of massala) toe.
- Voeg zout naar smaak toe.
- Blijf roeren tot het helemaal droog en korrelig wordt en al het vocht er uit is.Dit duurt een tijd, maar als je van de korrelige vulling in de roti houdt, dan moet je het echt droog bakken. Het is echter niet nodig om het helemaal korrelig droog te bakken. Je kan het ook als een soort pasta gebruiken om te vullen.

- Maak een bolletje van het deeg, druk dat plat en leg er een eetlepel vulling op en vouw het dan helemaal dicht tot het weer een bolletje is. Daarna de roti bakken zoals hierboven is vermeld.


 Rubriek: hindoestaanse recepten roti en naan


R

Geen opmerkingen: