Bumbu Bali: Javaanse gebakken makreel in hete rode saus

Bumbu Bali is een Javaans gerecht van gebakken verse makreel in een hete saus van rode lombok en kruiden. Heerlijk met witte rijst en een groentegerecht of salade. De meeste goede viswinkels willen de verse makreel wel voor je fileren en bakken, zodat het gerecht thuis zo klaar is.










Ingrediƫnten:
- 3 verse makrelen, gefileerd en in stukken gebakken
- 5 sjalotten of 3 rode uien
- 4 knoflook
- 10-15 rode lomboks en eventueel wat Surinaamse peper als je het echt heet wilt
- stuk laos ongeveer 3 cm
- stuk djahe ongeveer 3 cm (gember)
- 2 bladen salam
- 1 blaadje djeruk perut
- 1 stengel sereh
- 3 theelepels suiker
- half kippenbouillonblokje
- zoete ketjap
- heldere vissaus (zie foto onder)
- olie

Bereiding: 
- Hou 1 sjalot of ui achter en maal de rest met de knoflook fijn.
- Plet de sereh, laos en djahe, zodat ze veel smaak afgeven.
- Verhit een paar eetlepels olie en bak hierin de fijngesneden ui.
- Voeg de suiker toe en dan de gemalen ui en knoflook.
- Bak de salam, sereh, djeruk perut, laos en gember ook mee.
- Voeg de gemalen rode lomboks toe en het halve bouillonblokje.
- Laat dit even bakken en doe er dan een eetlepel ketjap bij en een scheut water zodat je wat meer saus krijgt.
- Voeg dan de vissaus rijkelijk toe tot je de gewenste zoutgraad hebt.
- Laat dit alles even stoven tot de kruiden goed zijn ingetrokken en de saus een beetje is ingedikt.
- Voeg dan de stukken gebakken makreel toe en laat alles nog even stoven tot de olie uit de saus komt.
- Voeg eventueel nog wat suiker of zout naar smaak toe.

* Je hoeft geen dure vissaus te gebruiken. In dit recept is onderstaande vissaus gebruikt die in veel gerechten lekker smaakt!














Rubriek: javaanse recepten, visgerechten

Geen opmerkingen: