Ingredienten roti:
- 1 kg bloem
- lauw water (ca. 700 ml) Voeg steeds wat water toe tot je een soepel deeg hebt.
- 1 theelepel baksoda
- 2 zakjes bakpoeder (volg gebruiksaanwijzing, meestal 1 zakje per 500 gr. meel)
- scheutje olie
- flinke mespunt zout
- droog meel om goed te kunnen kneden
- gesmolten boter (of olie) om de roti te bakken
* Nog makkelijker is het om zelfrijzend bakmeel te gebruiken. Voeg water en zout toe en kneed het tot een deeg en laat een uur rijzen.
Ingredienten dahl-vulling:
- 300 g dhal (gele spliterwten)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1/2 Surinaamse peper, zaden verwijderd en fijngehakt
- 1 theelepel komijnzaad, gekneusd of komijnpoeder
- mespunt kurkuma
- zout naar smaak
- 2 el olie of boter
Bereiding vulling: (klik hier voor de video over het maken van de vulling)
- Kook de dhal zacht en maal ze fijn.
- Stamp knoflook, Surinaamse peper en zout samen fijn in en vijzel.
- Verhit de olie in een braadpan en bak de knoflook en peper even aan.
- Voeg dan de gemalen dahl toe.
- Voeg de kurkuma toe.
- Bak dit dhalmengsel enkele minuten, terwijl u het goed omroert.
- Voeg dan de komijnzaden of komijnpoeder door de dhal.
- Blijf roeren tot het helemaal droog en korrelig wordt en al het vocht er uit is.
Bereiding deeg:
- Deeg kneden met behulp van de bloem, bakpoeder, baksoda, water, zout en scheutje olie.
- Een uur laten rijzen. Om uitdrogen te voorkomen wat olie erover heen doen.
- Ca. 20 bolletjes draaien van het deeg en eenzelfde aantal van de dahl-vulling.
- De deegbolletjes vullen met de dahl-vulling.
Vullen:
- Om te vullen: eerst een kuiltje maken in de deegbolletjes en dan de dahl-bolletjes erin stoppen. Zorg ervoor dat het deeg rondom de vulling goed dekt omdat de vulling er anders bij het uitrollen of bij het bakken eruit kan komen. De bolletjes wat pletten en voorzichtig uitrollen. Niet over de randen heen rollen omdat die dan open gaan. De roti op een tawa (rotiplaat) als volgt bakken: wat gesmolten boter op de tawa doen, de roti erop leggen en bovenop de roti nog wat gesmolten boter of olie doen en om en om bakken.
Je kunt dit het beste met een kwastje doen. De olie zorgt ervoor dat de roti zacht blijft.
Bijgerechten:
- kip masala
- Hardgekookt ei die in een beetje olie rondom bruin is gebakken (even door de jus van de masala-kip halen)
- Kouseband
- sambal van madam jeanette
- komkommerzuuur
Tip: Aangezien het veel werk is om de roti te maken, kun je ook een grotere hoeveelheid roti's maken op een dag dat je veel tijd hebt. Je kunt ze namelijk heel goed invriezen. Voor gebruik laten ontdooien en even een minuutje in de magnetron opwarmen.
Rubriek: hindoestaanse recepten, roti en naan
Meer roti en naan
Geen opmerkingen:
Een reactie posten