Moksi Alesi met masoesa, zoutvlees en kip

Moksi alesi is eigenlijk een soort Surinaamse soort van nasi. Het is ontstaan in de tijd van de slavernij, de slaven bereidden deze schotel van de kliekjes die er over waren, zoals kip, vlees en groenten. Er is eigenlijk geen vast recept voor moksi alesie, je kunt zelf bepalen wat er in gaat. Dit is een basisrecept, maar je kunt er ook garnalen of andere groenten doorheen doen. De masoesa geeft de rijst een gele kleur.





Ingredienten:
- hoeveelheid rijst naar het aantal personen (500 gram)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram zoutvlees en/of kipfilet
- kleine tomaat
- zwarte peper
- snufje nootmuskaat
- 1 verse Surinaamse peper
- 1/ eetl. tomatenpuree of ketchup
- 1/2 tot 1 pakje masoesa
- eventueel wat gesneden spitskool
- 3-4 maggiblokjes of kippenbouillonblokjes
- een paar eetlepels olie
- boter
- eventueel een blikje kokosmelk
  
Bereiding:
- Was de rijst in een vergiet en laat het uitlekken
- Kook het zoutvlees uit in wat water tot ze na ongeveer een half uurtje zacht is.
- Snij de kipfilet in stukjes en ook het zoutvlees.
- Verhit in een grote pan (de rijst gaat uitzetten) een paar eetlepels olie en bak daarin de ui en knoflook.
- Voeg de tomaatstukjes, de tomatenpuree, nootmuskaat en de zwarte peper toe.
- Doe er daarna het zoutvlees en de kleine kipstukjes bij en bak alles lekker bruin.
- Voeg dan wat water toe en de maggi- of kippenbouillonblokjes.
- Als je kokosmelk gebruikt, voeg deze dan nu toe.
- Laat het even aan de kook komen en doe er dan de gewassen rijst bij met de masoesa en alles goed door elkaar roeren.
- Voeg dan zoveel water toe dat de rijst een ruim vingerkootje boven de rijst staat.
- Proef of het zout genoeg is, want het moet zout genoeg zijn voor de hele pan rijst en doe er eventueel wat bouillonpoeder bij (aromat of kippenbouillonpoeder).
- Doe de verse madame Jeanette peper erbij en laat deze meestoven boven op het gerecht. Zorg dat hij niet open gaat, het gaat om het aroma.
- Laat het met een gesloten deksel gaar koken. Roer af en toe om, zodat het niet kan aanbakken. (Het beste kun je een grote anti-aanbak-hapjespan gebruiken.

- Snij de spitskool in kleine reepjes. Bak deze heel kort aan in wat boter of olie.
- Als moksi alesi gaar is, roer er dan op het laatst de spitskool door, zodat ze knapperig blijft.
- Doe er eventueel nog wat extra zout door.
 Geef er zuurgoed en gebakken rijpe bakbananen bij.

Tip: Voeg ook 50 gram gedroogde garnalen toe samen met het vlees. Was deze eerst en week ze een half uurtje in heet water.

Meer rijstgerechten.


7 opmerkingen:

jonemann zei

de vergelijking van moksi alesi en nasi klopt helemaal niet omdat de bereiding heel verschillend is van elkaar
bij moksi alesi heb je 1 proces namelijk koken met water of bouilion kokos melk en cocos olie en gerookte kip en zoutvlees erdoor en bij nasi heb je 2 processen namelijk kokem van je rijst met javaanse kruiden salam.blad en black soy en wokken bij het wokken dan pas gaat de kip erdoor
ik zou het dus nt met elkaar vergelijken

Unknown zei

Het principe is zeker vergelijkbaar aangezien je van oorsprong restjes van de dag daarvoor gebruikt

Unknown zei

Het klopt totaal niet. Nassi goreng betekent gebakken rijst en moksi alesi is een eenpans gerecht waarbij de ingredienten met elkaar worden gekookt. Van oorsprong restjes gebruiken is mij niet bekend, maar sta open voor de bron waar u die informatie van heeft.

Anoniem zei

Masoesa komt trouwens niet uit een pakje maar is het extract dat je krijgt van een kleine vrucht met geel pulp.Dit heeft een aprart en herkenbaar aroma. Daarmee wordt de masoesa rijst gekookt. Dat in een pakje is een foefje van de commercie en is eigenlijk Annatto of Koeswe poeder dat een natuurlijke gele kleur is maar echt geen masoesa!!

Unknown zei

masoesa zou ik ook niet erbij doen

Anoniem zei

Veel recepten op deze website kloppen niet. Dit recept is geen uitzondering.

Unknown zei

Jammer dat u de uit Indonesië afkomstig komende nasi goreng vergelijkt met de creoolse origine Moksi Alesi zomaar wil gooien op een hoop 😏😏😏 Blijft u aub van de authentieke Creools e gerechten af want daar schuilt een gevoel en een rede achter !!! Bedankt