Basisgebruik van zoutvlees in de Surinaamse keuken

Zoutvlees wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken. Je kunt het niet direct gebruiken, maar het heeft enige voorbereiding nodig. In sommige recepten hoef je het alleen uit te koken, maar het is vaak nog lekkerder om het zoutvlees daarna een basisbereiding te geven.
Uitkoken
Zoutvlees moet allereerst altijd worden uitgekookt, omdat het anders veel te zout is. De beste manier om het  te ontzouten en te garen is om het 10-15 minuten in een gesloten pan aan de kook te brengen. Daarna het water verversen en opnieuw aan de kook brengen tot het zacht genoeg is. Eventueel het vlees dan in kleine stukjes snijden. Zoutvlees kun je krijgen (o.a. van Lufo) in Surinaamse toko's, sommige supermarkten en op grotere markten met exotische artikelen.

Ingredienten basisbereiding
- 1 ui
- 2 knoflook
- olie of boter
- 1/2 gesneden tomaat
- zwarte peper

Bereiding
Uien fijn snijden en met een paar teentjes fijn gesneden knoflook in olie, boter of margarine bakken, een kleingesneden tomaat bijvoegen, de in stukjes gesneden zoutvlees erbijdoen, wat zwarte peper toevoegen  en alles goed samen bakken. Laat het vlees daarna nog even 5 minuten stoven in een gesloten pan.

Deze basis is goed te gebruiken in Surinaamse soepen en gerechten zoals: Okersoep, Pindasoep, Pom, Moksi Alesi en met verschillende Surinaamse groenten zoals Kousenband, Antroewa, Amsoi, Boulanger, Sopropo, Oker en Pompoen. Meer vleesgerechten

5 opmerkingen:

Anoniem zei

moet je eerst water koken en dan het vlees erbij doen? of gwn het vlees in een pan water en dat laten koken?

Anoniem zei

Kan allebei, maar begin met de tijd te tellen als het water kookt.

Anoniem zei

Er moet ook nog ketjap bij anders is het niet Surinaams

Anoniem zei

Receptuur klopt echt niet wat hier staat please..

Boesta zei

Dit is een heel goed Surinaams basisrecept om zoutvlees te bereiden. Let wel: het is een BASISrecept. Er zijn vele mogelijkheden waar je zoutvlees voor kunt gebruiken. Dit is een goed basis recept om je favoriete (Surinaamse) gerecht mee te gaan bereiden..