Surinaams-Javaanse nasi

Heb je zin in een ander soort nasi dan die je kant en klaar in de supermarkt koopt? Probeer dan eens deze nasi op zijn Javaans-Surinaams. Je kunt er fijngesneden spitskool of witte kool doorheen doen of zeer fijne diepvriesdoperwtjes. Bij deze nasi hoort wel een hete sambal, bijvoorbeeld hete ketjapsaus of sambal trasi.






Ingredienten:
- gekookte witte rijst (pandanrijst is lekker!)
- kipfilet gekookt in water met zout en peper en daarna in stukjes gescheurd
- 1/2 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 tomaat
- beetje trasi
- zwarte peper
- maggiblokjes
- paar takjes gesneden selderij
- fijngesneden witte/spitskool of een kommetje fijne diepvriesdoperwten
- ketjap A

Bereiding:
- verhit in een pan wat olie tot ze goed heet is
- bak de gesnipperde ui tot ze een beetje bruin is
- knoflook en gesneden tomaat erbij
- maggiblokjes, zwarte peper en trassi erbij doen en een klein scheutje ketjap
- als je voor doperwtjes kiest, doe deze dan nu erbij en bak ze even mee
- de kip erbij en even meebakken
- roer de gekookte rijst erdoorheen
- kies je voor kool, doe dan op het laatst de zeer fijngesneden witte kool en wat selderij erdoorheen en roer alles heel goed door elkaar heen en laat het even bakken
- op smaak maken met ketjap en zout
Heerlijk bij deze nasi is natuurlijk geroosterde kipsate met hete ketjapsaus

Tip voor het koken van rijst:
Koop nooit snelkookrijst die in 10 minuten klaar is! Deze rijst is niet lekker voor Surinaamse gerechten. Neem liever Surinaamse rijst of pandanrijst.

- Neem per persoon ongeveer een kopje rijst. Doe de gewenste hoeveelheid rijst in een pan en was de rijst een paar keer, net zo lang tot het water helder is. Giet tussendoor steeds het water af.
- Voeg dan water toe tot het water ongeveer een vingerkootje boven de rijst staat. Dit is ongeveer 1 1/2 kopje water op een kopje rijst. Dit is echter afhankelijk van hoeveel rijst je kookt. Als je een kleine hoeveelheid kookt, hoef je maar een klein vingerkootje water boven de rijst te gaan, heb je een grote pan rijst, dan moet er een ruime vingerkoot water boven staan. Neem dan een ruime pan, zodat de rijst de kans krijgt om goed uit te zetten.
- Breng de rijst aan de kook. Meestal wordt hier geen zout bij gedaan.
- Als de rijst begint te koken, roer dan de rijst door zodat ze niet aan de onderkant blijft kleven.
- Daarna doe je het deksel op de pan en zet je de rijst op het kleinste gaspitje.
- Laat de rijst 20 minuten koken zonder het deksel er af te halen.
- Na 20 minuten de rijst een keer doorroeren en dan nog even 5-10 minuten laten staan.

Rubriek: javaanse recepten, rijstgerechten.

14 opmerkingen:

Anoniem zei

het is wel handig als er vermald staat hoeveel rijst en kipfile er gebruikt wordt

Surinaams Eten zei

De hoeveelheid rijst moet je aanpassen aan het aantal personen. Dit geldt ook voor de kipfilet. De andere hoeveelheden hoef je niet echt te vermeerderen, uitgezonderd de hoeveelheid zout (ofwel een extra maggiblokje, ofwel extra zout toevoegen. Dit is een heel eenvoudige basis-nasi en wordt dus opgediend met andere gerechten, zoals sate, gebakken kip of gestoofde kip/vleesgerechten, die de extra smaak geven.

Ellie Timmer zei

lijkt mij nogal logisch!
goede gerechten hoor!! top!

Anoniem zei

heel veel surinaams eten is egt heeeeel lekker maar sommige dingen egt niet.
als mij moeder dat maakt sommige dingn denk ik egt bhabah dat wil ik egt niet eten hoor.
eet jij dat maar lekker zzelf op. hahahahhahahahha.
zoals bitawierie ofzo weetjewel.
dat soort dingen.
dat is egt totaal iets wat ik zo vies vind bah.

Anoniem zei

Hoeveel maggi blokjes worden er gebruikt, als ik het voor 5 personen maak?

Anoniem zei

en wat voor ketjap wordt er gebruikt, zoet of zout?

Anoniem zei

Maggiblokjes of kippenbouillonblokjes naar smaak, ligt er aan hoe zout je het wilt. Het beste kan de zoete Ketjap A worden gebruikt voor deze Javaanse nasi.

Anoniem zei

Heerlijke recept!
Ik zelf heb er laurieblaadjes en pigment korrels bij gedaan.
Ook heb ik zoete ketjap gebruikt van Ketjap A merk.

Ron Verburg zei

Vermald en kip-file hihihii ik heb nog nooit in de kip-file gestaan, en djeez egt schrijf je als echt in Nederland ga naar school voor je commentaar geeft!

Ron Verburg zei

En zooooo lullig als je als anoniem commentaar geeft.

Astrid Rutter-Hotterbeekx zei

Je weet niet de ware rede waarom iemand anoniem wil reageren...Wat maakt dat uit?

suzan zei

Vind wel dat je een bassis richtlijn moet aangeven
De 1 maakt standaart voor 4 personen en een ander weer voor 10 of meerdere personen

Suzan zei

Maarrr gaat ook vaak indd opgevoel maar niet iedereen kan dat
Ik zelf doe ipv kool/dop Tauge erdoor heen
En nog beetje zoute black soja en 1lepel faja lobi marinade nassie erdoor heen
En komkommer zuur die je 1 nacht laat intrekken
Dat te samen met geroosterde kip
En de Nassie is klaar
Heerlijk was ie

Suzan zei

Maarrr gaat ook vaak indd opgevoel maar niet iedereen kan dat
Ik zelf doe ipv kool/dop Tauge erdoor heen
En nog beetje zoute black soja en 1lepel faja lobi marinade nassie erdoor heen
En komkommer zuur die je 1 nacht laat intrekken
Dat te samen met geroosterde kip
En de Nassie is klaar
Heerlijk was ie