Hete ketjapsaus

Hete ketjapsaus is heerlijk bij de nasi, bami of sate. Het is makkelijk te maken en is weer eens wat anders dan de traditionele pindasaus!














Ingredienten:
- 3 knoflook
- rawit of madame jeanette peper
- suiker
- zout
- trassi
- verse pinda's
- gesneden selderij
- ketjap A

Bereiding:
Voor deze saus heb je een tjobek nodig, dat is een vijzel.
- wrijf in de vijzel de teentjes knoflook heel fijn met een half theelepeltje suiker
- doe een aantal fijngesneden rawit of een madame jeanette-peper erbij met wat zout en een mespuntje trassi en wrijf het tot een pasta
- doe dan een handje pinda's erbij en wrijf deze fijn met de pasta
- dan flink veel ketjap A erbij doen tot het een sausje is
- de saus afmaken met wat fijngesneden selderij.

Rubriek: javaanse recepten, sambalsauzen.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

niet lekker.

Anoniem zei

hij klinkt ook helemaal niet lekker hoor ahahahha ben t met je eens andere anoniem
hahaha (K)

Anoniem zei

Het is heerlijk....jullie zijn zeker niets gewend

Marianne Veldkamp zei

T is super lekker. Elke Surinamer weet dat. Van Boeroe tot Javaan. Beter dan die kleffe Wilko saus. Bleh

Anoniem zei

Het is een heerlijke saus maar je moet het kunnen maken! De ingredienten kloppen wel maar de verhouding niet zo. Ietsje minder pinda's en niet een flinke scheut ketjap, misschien twee dopjes anders wordt het bitter. Deze saus is vaak stroperig en dat komt denk ik door opgeloste suiker. Heb het altijd in de koelkast staan, opgeloste suiker (kook 1 kilo bruine suiker met twee glazen water; roeren totdat het kookt; vuur uitmaken, afkoelen en in de koelkast). Dus als laatst wat (stroperige) opgeloste suiker toevoegen totdat je een mooi sausje hebt. Mmmm!