Sambal lotis: een heerlijke zoete sambal geserveerd met vers fruit

Lotis is een heerlijke zoete sambal die wordt gegeten met vers fruit. Het lijkt een vreemde combinatie, maar is echt heel erg lekker! Je kunt de sambal zo heet maken als je wilt door de hoeveelheid pepers aan te passen of door de zaadjes van de pepers te verwijderen.
IngrediĆ«nten: 
- pepers naar smaak (madame Jeanet of verse rawit pepers)
- 2 eetlepels tamarinde
- 500 gram suiker of gula djawa (Javaanse bruine suiker)
- zout naar smaak
- water
- 1/2 tot 1 eetlepel trassi 

Bereiding:
- Wrijf de pepers fijn in de tjobek/vijzel of in het hakblok van de staafmixer, samen met de trassi, en de tamarinde.
- Doe dit over in een pan en voeg er dan de suiker toe.
- Voeg water toe en breng de massa aan de kook tot de suiker is opgelost. De saus moet niet te dun zijn en moet aan de vruchten blijven hangen, dus begin met niet al te veel water, zodat je later nog kunt toevoegen.
- Voeg zout naar smaak toe.
- Serveer de lotis met vers fruit, het liefst hard fruit zoals appels, harde peren, mango, maar ook met komkommer is de lotis heerlijk!

* Als je gula djawa gebruikt, dan hoef je de saus niet te koken, maar kan worden fijngewreven met de pepers, trassi en tamarinde en na toevoeging van water direct koud worden opgediend.

Rubriek: javaanse recepten, sambal/chutney


5 opmerkingen:

Sonny zei

Ziet er heerlijk uit. Kan je dit serveren bij vlees? Bijvoorbeeld bij kip of magere kalfsvlees?

Surinaams Eten! zei

Sonny, deze zoete sambal is bedoeld voor het eten met fruit en is te zoet voor vlees. Voor vlees kun je beter een ketjap-sambal maken. Hiervoor kun je rawit gebruiken, deze fijnwrijven met knoflook, suiker (en optioneel een stukje trassi) en dan zoete en zoute ketjap toevoegen tot het een dunne saus is en nog wat extra zout naar smaak toevoegen. Voor het zuur kun je eventueel nog wat druppels limoensap toevoegen. Je kunt de rawit even voorkoken voordat je ze gaat gebruiken, zodat ze zacht zijn.

Anoniem zei

Ik doe ook gesnipperde uitjes door de lotis

Anoniem zei

Hoi hoi :) ik heb pas lotis geproefd en wilde t graag zelf gaan maken. Uw recept ziet er erg goed te volgen uit behalve dat er niet bij staat hoeveel water ik zou moeten gebruiken voor deze hoeveelheid lotis. Zou u dat nog kunnen aangeven alstublieft?

Anoniem zei

En bedoeld u met 2 eetlepels tamarinde ,verse tamarinde of tamarindepulp of saus of iets dergelijks?