Surinaamse chutney sambal van groene mango

In Suriname krijg je bij Hindoestaanse gerechten vaak mango chutney. Het is een zeer hete sambal die is gemaakt met madame jeanette of adjoema pepers. De smaakcombinatie van mango met Madame Jeanette of adjoema pepers is heerlijk! Om het beste resultaat te krijgen, kun je het beste de Surinaamse groene mango's gebruiken, omdat deze niet zoet zijn.


Ingredienten:
- 5-8 kleine groene mango's (zo hard mogelijk)
- naar smaak Madame Jeanette of adjoema pepers (deze sambal hoort heet te zijn!)
- 5 teentjes knoflook
- 2 eetlepels Surinaamse Chutney masala poeder (donkerbruin van kleur).
- zout naar smaak
- scheutje azijn
- dessertlepel komijnzaad
- half kopje olie
- eventueel naar smaak suiker toevoegen

Bereiding:
- Rasp de mango's (of appels) fijn of snij ze in zeer dunne langwerpige plakken (je kunt de schil ook gebruiken, maar spoel de mango dan eerst goed af). Als ze erg vochtig zijn, knijp ze dan even uit.
- Wrijf de knoflook en pepers heel fijn in een vezel. (als je de chutney minder heet wilt, verwijder dan de pitjes uit de peper.
- Voeg dit met een scheutje azijn toe aan de mango en voeg dan 2 eetlepels chutney massala toe.
- Verhit de olie en laat de komijnzaad even poppen en voeg dan direct de chutney toe.
- Alles blijven omscheppen tot het vocht verdampt is, de mango zacht is en dan nog wat zout naar smaak toevoegen.- Doe de chutney in een pot en bewaar ze in de koelkast (verse sambal niet langer dan een week bewaren).

Tip 1: De masala die vaak gebruikt wordt voor chutney is anders dan de masala voor gewone Hindoestaanse gerechten. Deze speciale masala is donkerbruin en verkrijgbaar bij de Surinaamse winkel of toko.
Tip 2: Je kunt ook geraspte Granny Smith appels gebruiken i.p.v. mango (goed uitknijpen). Bak het niet te lang, want het mag geen appelmoes worden!


Dit is de masala die voor de mango chutney wordt gebruikt! Deze is te koop bij de Surinaamse winkel.Rubriek: hindoestaanse recepten, sambal/chutney

VIDEO: HOE MAAK JE HETE SURINAAMSE CHUTNEY VAN GROENE MANGO?

2 opmerkingen:

Eric van der Haar zei

Ik ben toevallig nu bezig met mango chutney maar ik gebruik andere masala maar het is volgens mij de zelfde soort. Donkerbruin als koffiepoeder die bij verhitten echt heerlijk ruikt. Ik gebruik thaise bird chili want die is lekker heet. En natuurlijk groene mango.....ja het ras. Niks zoets aan maar overheerlijk in chutney of sambal.

Surinaams Eten! zei

De masala voor de mango-chutney moet inderdaad donker van kleur zijn. De groene mango's moeten niet de gewone onrijpe mango's zijn, maar die speciale die je bij de Surinaamse toko kunt krijgen en niet zoet zijn. Eet smakelijk! :)