Bitawiri kun je stoven zoals in het
vorige recept, maar je kunt er ook een heerlijk moksi alesi mee
maken. Moksi alesi is een rijstschotel, waarbij de rijst samen met
vlees, gedroogde vis en groenten wordt gegeten. De enigszins bittere
smaak van bitawirie is heel goed te combineren met moksi alesi.
Ingredienten:
- 1 bosje bitawiri
- 250-500 gram zoutvlees
- een klein pakje bakkeljauw of andere
gedroogde vis (of gedroogde garnalen)
- 1 kleine gesneden ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 kippenbouillonblokjes of
kippenbouillonpoeder (zie onderaan dit recept)
- halve tomaat in stukjes gesneden
- zwarte peper
- mespuntje suiker
- mespunt ajo-ni-moto
- 500 gram rijst (of meer naar gelang
het aantal personen)
- zonnebloemolie
Voorbereiding:
- Begin met het zoutvlees uit te
koken (20-30 minuten)
- Week de gedroogde vis of de garnalen
in heet water voor ongeveer 20 minuten.
- De bitawiri maak je schoon door de
blaadjes te plukken, zodat de nerf in het midden wordt verwijderd.
- Het is belangrijk om de bitawiri goed
te wassen, omdat er zand tussen kan zitten. Laat ze eerst in een bak
water liggen, zodat het zand naar beneden kan zakken en was daarna de
bitawiri nogmaals goed tot je zeker weet dat er geen zand meer in
zit.
- Snij de bitawiri fijn.
- Snij het uitgekookte zoutvlees in
stukjes en scheur de geweekte vis in kleine stukjes.
- Snipper de ui en de knoflook.
Bereiding:
- Verwarm een paar eetlepels olie in
een pan die groot genoeg is om later ook de rijst te laten uitzetten
en met een deksel af te dekken.
- Fruit de ui even tot ze lichtbruin is
en voeg dan het zoutvlees (en eventueel gedroogde garnalen) toe. -
Voeg dan de knoflook, tomaat, kippenbouillonblokjes of poeder,
suiker, ajo-ni-moto en zwarte peper toe en laat het even bakken.
-Voeg nu ook de bitawiri toe met een
beetje water en laat het nog even stoven.
- Op het laatst de stukjes bakkeljauw
of andere geweekte zoute vis erbij doen.
Rijst toevoegen
- Was de rijst in een zeef tot het
water helder is.
- Doe de uitgelekte rijst bij de
gestoofde bitawiri, roer alles goed door elkaar en voeg dan water
toe.
- De hoeveelheid water is afhankelijk
van de hoeveelheid rijst en vergt enige oefening. Meestal is het goed
als het water een vingerkootje boven de rijst staat. Dat is ongeveer
1 kopje rijst op 1 1/2 kopje water.
- Breng de rijst aan de kook en zodra
het water kookt even goed omroeren en dan het deksel op de pan. Laat
de rijst op de kleinste warmtebron of gaspit langzaam gaar worden in
minimaal een half uur. Mocht de rijst niet zout genoeg zijn, voeg dan
nog wat van het kippenbouillonpoeder of zout door de rijst.
Eet de moksi alesi met een lekkere
sambal of antroewa op azijn.
Meer rijstgerechten.
Tip: voor een lekkere smaak aan de
moksi alesi kun je een surinaamse peper mee laten stoven. Doe de
peper er in zijn geheel in op het moment dat je de bitawiri gaat
stoven met een beetje water. Als de rijst toegevoegd is en het water
aan de kook is gebracht, haal dan de peper er uit en leg hem op de
rijst als deze langzaam gaar gaat koken. Zorg dat de peper niet open
gaat! Hij moet alleen zijn aroma afgeven.
1 opmerking:
Wil het graag maken voor de verkoop op de markt, maar doe ipv vis, gerookte kip erin. De rest vul ik dan gewoon bij
Een reactie posten