Antilliaanse funchi met vis en groenten

Vandaag een uitstapje naar de Antilliaanse keuken. Net zoals in Suriname de keukens van de verschillende bevolkingsgroepen elkaar hebben beïnvloedt, zie je nu ook in Nederland dat Antillianen en Surinamers elkaars gerechten weten te waarderen! Dit is een recept van Funchi. Het wordt gemaakt van maismeel en is een belangrijke basis van de Antilliaanse keuken.
Ingredienten:
 - 1 eetlepel roomboter
- maismeel naar hoeveelheid personen (geen maisbloem, maar de gele iets grovere soort die ook wel als polenta wordt verkocht)
- zout naar smaak
- water

Het is moeilijk om de exacte hoeveel water op maismeel aan te geven. Dit varieert van merk tot merk en is afhankelijk van de hoeveelheid die je gebruikt. Je moet leren aanvoelen hoeveel water er nodig is voor de juiste dikte. Je kunt tijdens het koken altijd nog wat water toevoegen als het gerecht te dik wordt.

 Bereiding: 
 - Water met het zout en boter aan de kook brengen in een ruime pan. (kijk voor verhoudingen op het pak)
- Voeg nu het maismeel beetje bij beetje toe met een garde, blijf goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan.
- Blijf nu steeds roeren tot het gerecht de dikte van een dikke stevige pap heeft. Dit duurt ruim 10 minuten. 
- Schep de funchi dan op een diep bord dat je van te voren nat maakt. Leg er daarna een plat bord op dat je eveneens hebt natgemaakt. (Zo kun je het gerecht later makkelijk omkeren, zodat de funchi netjes op het platte bord terecht komt).
- De funchi moet 10-15 minuten opstijven tussen de borden, daarna kun je hem omkeren en in punten snijden. 
- Serveer de funchi met gebakken vis en groenten. (zie onderstaande video).

Tip: Je kunt ook zelf verder experimenteren met de funchi. Voeg bijv. tijdens het koken een kippenbouillonblokje toe, doe er kort aangebakken paprika's, pepers, uien en knoflook doorheen (zelfs geraspte kaas smaakt lekker bij maismeel) en stort de funchi daarna in een ovenschotel. Bak de funchi daarna in een oven tot hij een mooi bruin korstje krijgt. Laten afkoelen en in punten snijden.

 Meer wereldkeuken.


Geen opmerkingen: