Ze kunnen niet ontbreken op een hindoestaans feest: phulauri, ook wel phulawri of plaurie genoemd, maar ook op verjaardagen en feesten worden deze kleine snackballetjes graag gegeten. Ze zijn niet moeilijk te maken. Zorg dat je de spliterwten een nachtje van te voren weekt, zodat je snel aan de gang kunt.
Ingredienten
- 500 gr. gele spliterwten
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 eetl. djira (komijnzaadjes)
- zout naar smaak
- 1/2 of hele madame Jeanette peper (eventueel van zaadjes ontdaan)
- zonnebloemolie
- beetje water
- tajerblad
Bereiding
- Week de gele erwten (dahl) een nachtje en laat ze goed uitlekken.
- de djira even heel kort opbakken in een koekenpan. Kijk uit dat ze niet aanbranden, het gaat er alleen maar om dat het aroma kan vrijkomen. Wrijf ze fijn met een stamper.
- Doe de gele erwten, de ui, knoflook, madame jeanette peper, tajerblad, zout naar smaak en de fijngewreven djira in een blender. Pureer het tot een vaste massa.
- Haal het uit de blender en voeg eventueel met je handen nog wat water toe aan de massa, zodat het een werkbaar deeg wordt (niet te nat en niet te droog, je moet er balletjes van kunnen draaien).
- Verhit in een diepe pan de zonnebloemolie en doe er daarna de balletjes deeg in, niet meer dan 10-20 tegelijk. Ze moeten niet te groot zijn, zoiets als knikkers ter grootte van een euro en hoeven ook niet perfect rond te zijn.
- Eet er een sambal van madame jeanette peper bij of kant en klare hotsauce.
Tip 1: je kunt er ook nog fijngesneden tajerblad doorheen doen. Doe dit bij de kruiden in de blender.
Tip 2: je kunt er ook nog 2 gekookte aardappels doorheen doen.
Rubriek: hindoestaanse recepten, surinaamse snacks.
8 opmerkingen:
kun je het ook met de groene erwten doen?
Voor de phulauri worden gele spliterwten (dahl) gebruikt.
Ik maak ze van droge en een dag lang geweekte kikkerwerwten, gaat ook perfect! Je kunt de gemalen kikkerwertenmassa ook in niet te grote porties (bijv. 150 gr) invriezen, dan hoef je alleen maar te ontdooien, specerijen erbij te doen en je hebt snel een portie heerlijke phulauri!
Ik heb ook palaurie gemaakt maar bij mij zijn ze beetje hard geworden hoe kom dat en wat doe die aardappelen dan of wordt het zacht ik gs ze deze week weer proberen dan moet het zacht worden
Er staat nu een video op het recept van Phulauri, misschien helpt dat om ze beter te krijgen!
Mijn beste, het woord is daal niet dahl. Er zit geen h in het woord.
Zoals men Baithak ook gewend is verkeerd te spellen als bhaitak. Verder een prima site hoor!
Ik ga het vandaag maken volgens jouw recept. Thanks!
waar mensen zich druk om kunnen maken.....
Wat als het 2 mnd overtijd is? De phulauri mix?
Een reactie posten