Surinaamse loempia

Loempia's kun je op vele manier vullen, maar dit recept is een Javaans-Surinaamse variant en een familie-recept. Er wordt een vulling gemaakt van fijngesneden ringetjes spercibonen of kouseband en kleine blokjes gebakken tahu. Je kunt kant en klare loempiavellen kopen, maar je ook wagen aan de uitdaging om de velletjes zelf te maken.








Ingredienten vulling:
- stuk kipfilet
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tomaat
- 2 maggiblokjes
- mespunt suiker
- zwarte peper
- 250 gram kouseband of spercibonen
- blok tahu
- klein stukje trassi
- 1 eetl. tomatenketchup
- eventueel taoge
- wat fijngesneden selderij

Bereiding vulling:
- Kipfilet voorkoken met zout en peper. Doe het met weinig water en kook het overgebleven vocht in tot een paar eetlepels. (kun je gebruiken voor de vulling)
- kip in kleine stukjes scheuren..
- tahu in plakken snijden, zouten en bakken in de olie. Laat ze uitlekken en snij ze in heel kleine blokjes.
- spercibonen of kouseband in heel dunne ringetjes snijden (echt zo dun mogelijk)
- ui en knoflook snipperen.
- olie verhitten en eerst de ui bruin bakken, dan de knoflook erbij en daarna de tomaat met de suiker, tomatenketchup, maggiblokjes, trassi en zwarte peper.
- bak de stukjes kip mee.
- bak dan de spercibonen-ringetjes kort mee en doe de tahu erbij en de eetlepels overgebleven bouillon van de kip.
- voeg eventueel naar smaak nog wat zout (of oestersaus) toe.
- mocht je taoge gebruiken, roer die er dan pas doorheen als je het vuur uit hebt gedaan.

Leg een eetlepel vulling op een loempiavel (al naar gelang van de grootte van het velletje) en vouw de loempia zoals op onderstaande video. Maak de loempia dicht met eigeel of een papje van maizena met water. Bak de loempia in ruime hete olie.

Ingredienten loempia-vellen:
- 1 1/2 eetlepel maizena
- 2 eieren
- 200 gram kristalbloem
- zout
- snufje vetsin
- melk
- gesmolten roomboter

Bereiding loempia-vellen:
- Leng de maizena aan met water tot een papje.
- kluts hier de 2 eieren doorheen.
- voeg dan de bloem toe en het zout en de vetsin.
- goed klutsen tot een klontvrij beslag (net als dun pannenkoekenbeslag)
- op het laatst een klont gesmolten boter er doorheen.

Verhit een tefalpan en smeer deze in met olie, niet teveel want er zit al boter in het beslag. Bak dunne velletjes van het beslag en probeer ze daarna zo snel mogelijk te verwerken tot loempia's. Meer Surinaamse snacks!



9 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat is kristalbloem, vestin, taoge

Surinaams Eten! zei

Kristalbloem is de beste soort bloem, maar je kunt ook gewone patentbloem gebruiken. Vetsin is een smaakversterker, maar je kunt het ook weglaten. Taugé is groente.

Unknown zei

Hoeveel loempia's maak ik hiermee? :)

Unknown zei

Hoeveel loempia's maak ik hiermee? :)

Anoniem zei

Hoe zorg je dat de zelfgemaakte vellen blijven plakken?

noenoe zei

Vietsien is e smaak versterker. Wat een E nummer heeft die je kan vergelijken als vergift.

Unknown zei

Vitsien, ook ajinomoto of ook in die genre , zijn kunstmatige smaak versterkers.ik heb ze niet in mijn keuken , ik hou van mijn tastbare kruiden , ook geen poeders , da's keuzes maken .groets elisa

Lea Juur zei

Wanneer gebruik ik die melk?

Lea Juur zei

Wanneer gebruik je melk?