Surinaamse recepten: Pom met zoutvlees en kip

Pom behoort tot de meest populaire Surinaamse gerechten. In dit recept zit naast kip ook zoutvlees, maar het is niet noodzakelijk om dat in de pom te doen. Je kunt pom ook alleen met kip maken. Eet pom met witte rijst en andere Surinaamse lekkernijen!







Ingredienten:
1 kg geraspte tajer (toko of surinaamse winkel)
1 kg kip
3 eetlepels piccalily
4 tomaten
1 ui
sinaasappelsap van 3 sinaasappels
1 groene of gele madame jeanette peper
beetje nootmuskaat
zwarte peper
wat gesneden selderij
3 maggiblokjes en zout naar smaak
125 gram roomboter
1 eetlepel bruine suiker
2 eetlepels tomatenpuree
250 gram zoutvlees (optioneel)

Je kunt de pom ook zonder het zoutvlees maken.

Bereiding:
- Kip in stukken snijden en wassen met water met wat azijn of citroensap.
- Verwarm ondertussen de oven op 225 graden.
- Het zoutvlees uitkoken in een beetje water en dan in kleine stukjes snijden.
- Vermeng de geraspte tajer met het sap van de sinaasappels en de piccalily.
- Wrijf de kip in met zout, zwarte peper en wat nootmuskaat.
- Laat de boter heet worden en bak hierin de stukken kip en het zoutvlees.
- Doe er dan de gesnipperde ui en in stukjes gesneden tomaat bij, de suiker en de tomatenpuree.
- Maggiblokjes (of kippenbouillonblokjes) erbij en de gesneden selderij.
- Doe er dan ongeveer 500-750 ml. water bij, aan de kook brengen met de verse peper bovenop (niet open laten gaan).
- Laat alles even lekker stoven en doe er eventueel wat extra maggiblokjes, zout en peper bij.

- Beboter een bakblik.
- Doe de jus van de gestoofde kip (en zoutvlees) door de tajer. Bewaar een klein beetje jus voor bovenop de pom.
- Leg onderin het bakblik eerst een laag van de tajer.
- Leg boven deze laag de kip (en het zoutvlees) en daarbovenop de rest van de tajer.
- Roer nu alles heel goed door elkaar en zorg dat uiteindelijk de vulling onder de tajer komt te zitten. De bovenste laag moet je helemaal glad strijken.
- Je kunt er nog een restje van de jus overheen doen (hoeft niet) en dan in de oven zetten voor ongeveer 1 tot 1 1/2 uur. Dek daarbij het eerste 45 minuten de pom af met aluminiumfolie tegen het verbranden. Op het laatst de pom afbakken zonder aluminiumfolie.

Pom kun je eten bij de rijst (met een lekkere salade) of op een surinaams broodje. Eet smakelijk! Meer pom.


VIDEO OVER HET MAKEN VAN POM (ingrediƫnten staan hierboven)

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik zie de tomatenpuree nergens terug...??

Surinaams Eten! zei

De tomatenpuree moet je inderdaad meebakken met de kip!

Anoniem zei

Ik heb het filmpje gekeken, maar daar worden heel veel tenen knoflook gebruikt, dus lijkt me een belangrijk bestanddeel en de citroen toevoegen aan de pom tayer mis ik ook in jouw recept?

Mieke Middelhuis zei

Anoniem leest niet goed of wil het niet lezen. Surinaams eten, chapeau voor dit verrukkelijke Surinaams recept. Ons gezelschap mede bestaande uit Surinaamse en Arubaanse vrienden hebben de ovenschaal leeg ge(vr)geten en dat zegt voor mij als Macamba genoeg.

Sonia Sofia Faustino Fortes zei

Voor hoeveel personen is het recept? ?

Unknown zei

Vandaag je recept uitgeprobeerd... Dit keer was mijn Pom ver uit het beste. Ik heb me bord helemaal leeg gegeten. šŸ‘Œ heeeel erg lekker

Unknown zei

Als je de pom 10 minuten meebakt met de jus is het veeel sneller klaar. Tip van Ramon Beuk,uitgeprobeerd en inderdaad. De pom hoeft dan maar 45 minuten in een oven van 200 graden. Als je tomatenpuree gebruikt dan even laten ontzuren of te wel goed meebakken. De knoflook doe ik er ook altijd in maar is gewoon een kwestie van smaak. Pom is heerlijk en inderdaad oefening baart kunst.

Piebie zei

Als je de pom 10 minuten meebakt met de jus is het veeel sneller klaar. Tip van Ramon Beuk,uitgeprobeerd en inderdaad. De pom hoeft dan maar 45 minuten in een oven van 200 graden. Als je tomatenpuree gebruikt dan even laten ontzuren of te wel goed meebakken. De knoflook doe ik er ook altijd in maar is gewoon een kwestie van smaak. Pom is heerlijk en inderdaad oefening baart kunst.

Naomi Reibestein zei

Dank je wel voor dit recept....ik maak het nu voor een derde keer en het smaakt nog steeds heerlijk....

Anoniem zei

Over smaak valt niet te twisten....

Maar dit is een pruts pom, ten eerste een pot of halve pot piccalilly is te veel en dan nog citroen, ben je de pom aan het verzuren???
punt 2, 6 eetlepels suiker moet dat het zuur opheffen?

De kip is niet echt gebakken, want je frituurt eerst de knoflook en dan de ui als laatste de kip, waarom niet eerst de kip bruin bakken en dan de knoflook, ui en peper toevoegen met wat tomaten puree, glaasje water en op smaak brengen en zeker niet met aji no moto en soy sauce

Nou ja ik heb geen zin om mijn recept hier te plaatsen, vind het jammer dat sommige mensen bepaalde recepten gewoon verkrachten.
En degene die niet beter weet vindt het heerlijk:) succes ermee.

Anoniem zei

please kunt u uw recept wel plaatsen? Baja ik heb net gediekt in mijn kast en vond 'het groot surinaams kookboek'en dit stond er in bij recept pom: 1 panklare kip, 4 grote tajers,3 grote tomaten of 4 eetlepels puree, 1 lepel suiker, 2 stuks uien, (250 gram zoutvlees), 2 kippenblokjes, peper, zout, nootmuskaat, sap van 2 sinaasappelen. Ik wil 2 x pom gaan maken, 1 met zoutvlees en 1 zonder. Heeft u tips voor me?

Chef Treve zei

Ik geniet van de wijze waarop hij het presenteert. Koken en bakken is fantasie gebruiken en dus lekker uitleven. Ff toch wat opmerkingen: te veel zuur lijkt mij, doe wat heet water bij de kip, geen klontjes boter op de bovenkant, meng de saus door de tayer dan wordt het smeuig, geen adjinomoto.....