Surinaamse recepten: Atoetoe (maismeel met zoutvlees en bakkeljauw)

Atoetoe is een heel oud Surinaams gerecht uit de tijd dat maismeel nog veel werd gegeten als volksvoedsel. Het originele recept wordt gemaakt met varkensstaart, maar in dit recept worden zoutvlees en bakkeljauw gebruikt.










Gebruik voor het gerecht het maisgriesmeel zoals ook voor de Antilliaanse funchi wordt gebruikt.

 IngrediĆ«nten:
- 150 gr. zoutvlees
- 150 gr. bakkeljauw
- 1 volle eetl. boter
- 1 ui
- 1 tomaat
- 1 adjoema peper in kleine stukjes gesneden (of madam Jeanet)
- zwarte peper
- 200 gr. maisgriesmeel
- zout naar smaak
- paar takjes selderij fijngesneden
-ongeveer 500 ml. water

Bereiding:
- Maak de bakkeljauw en het zoutvlees schoon en was ze goed. Ontzout ze door ze even te koken of een paar uur te weken.
- Snij het zoutvlees en de bakkeljaus in stukjes. 
- Verhit in een pan de boter en bak hierin  de fijngesneden ui, tomaat, adjoema peper en de selderij. 
- Voeg 200 ml. water  toe en breng het aan de kook en laat het 15 minuten koken.
- Doe het maismeel in een kom en doe daar ook een glas water bij.
- Voeg nu het opgeloste maismeel bij de kokende massa in de pan.
- Voeg dan zout en zwarte peper naar smaak toe.
- Blijf voortdurend roeren tot de atoetoe dik wordt en gaar is.
De atoetoe wordt opgediend in de pot, zodat iedereen er wat van kan opscheppen.

Geen opmerkingen: