Fiadoe

Fiadoe is een bewerkelijke Surinaamse taart, maar mag eigenlijk niet ontbreken op een Surinaams feest!












Ingredienten:
-250gr gezeefde bloem
-250gr zachte boter
-100gr basterd suiker
-1,5 theel. baksoda,bakpoeder of gist
-enkele druppels vanille
-2 eieren
-1,5dl melk

Vulling:
-50gr gehakte amandeltjes
-50gr sukade
-150gr krenten en rozijnen in rum geweekt
-1 theel. kaneel
-4 druppels amandelgeest
-1,5dl melk (1 kopje)


  Bereiding:
-Maak een zacht deeg van de bloem met 2 eetl boter, de bakpoeder of het opgeloste gist, 2 eetl basterd-suiker, de vanille, de losgeklopte eieren en de melk. Het deeg moet zacht maar wel goed uit te rollen zijn.
-Laat het 1 uur bedekt staan om te rijzen. Vermeng de rest van de basterd-suiker met de ingredienten voor de vulling.
-Smeer boter in een bakblik en beleg deze met een dun uitgerold stuk deeg, waar je weer boter op smeert
-Doe daarop iets van de vulling en snijd nu stukjes uit de rest van het deeg, rol ze dun uit, smeer er boter op en beleg ze ook met een weinig van de vulling.
-Rol de belegde stukjes op en leg ze met open kant naar boven, naast elkaar op de deegbodem in het bakblik. U kan of mag ook lange rollen maken,die u in stukken snijdt.(doe wat makkelijk is)
-Vouw de rand van het deeg aan de zijkanten naar binnen. Maak een mengsel van de melk, beetje suiker en de rest van de gesmolten boter. Besprenkel de fiadoe met iets van dit mengsel.

-Doe dit nog enige keren tijdens het bakken en op het eind van de baktijd nog een keer.

Meer gebak.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

wat voor bakblik moet je hiervoor gebruiken?

Surinaams Eten! zei

Een vierkant of rechthoekig bakblik is het beste.

Anoniem zei

Hoelang moet de fiadoe in de oven?

Surinaams Eten! zei

De fiadoe moet ongeveer 50 minuten in een oven van 180 graden.Controleer aan het eind met een vork of breinaald of de fiadoe gaar is. Als de vork er droog uit komt, dan is de fiadoe gaar.

Anoniem zei

Makkelijk recept, maar oh wat is dat moeilijk uitlegt! Opletten; is deze recept wordt op de ingrediënten en vulling warrig geschreven, lees de bereiding, dat opheldert een beetje. Ter info: Ik gebruik een zak droge gist (Oetker, groene zakje) met 42 graden warm melk (bij het gebruik van verse gist mag melk alleen 37 graden zijn). Als je rozijnen of krenten gebruik, week deze 1-2 dagen in rum. De gevulde deegrolletjes; rol uit één grote smalle deeg-lap en doe hierop de vulling. Deeglap oprollen in de lengte en daarna in kleine stukjes snijden.