Sopropo is een populaire Surinaamse groente. Ze smaakt bitter, maar in combinatie met zoutvlees en garnalen is dit erg lekker. Je kunt er ook nog madame Jeanette peper aan toevoegen als je van heet houdt!
Ingrediƫnten:
- 2 sopropo's
- handvol gedroogde garnalen
- stukje uitgekookt zoutvlees
- 1/2 rode ui
- 1/2 tomaat (optioneel)
- 2 knoflook
- half kippenbouillonblokje of maggiblokje
- scheutje zoete ketjap A
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1/2 theelepel suiker
Bereiding:
- Was de gedroogde garnalen en laat ze daarna een half uur weken in een bakje water.
- Was de sopropo en snij ze in de lengte door. Hol het zachte binnenste uit met een lepel. Snij daarna iedere helft nog een keer in de lengte doormidden en daarna in dunne horizontale reepjes.
- Snij het uitgekookte zoutvlees in kleine stukjes.
- Laat de garnalen uitlekken.
- Verhit een paar eetlepels olie in een wok en voeg het zoutvlees toe en bak dit even mee en daarna de garnalen er bij doen.
- Na een paar minuten kan de ui erbij, goed meebakken.
- Voeg dan de knoflook toe en (daarna de gesneden tomaat), de suiker en het bouillonblokje.
- Voeg eventueel wat gesneden Madame Jeanette peper toe of laat een hele peper meebakken en stoven.
- Doe er een scheutje ketjap bij.
- Voeg dan de gesneden sopropo toe en roer alles goed om. Laat het zachtjes stoven tot de sopropo gaar is. Als het vocht te snel verdampt doe je er tussendoor een klein beetje water bij.
* Als je de peper hebt laten meestoven, kun je op het laatst wat stukjes van de gekookte peper afsnijden en net zoveel toevoegen aan het gerecht tot het de juiste pittigheid heeft. Zo voorkom je dat het gerecht te heet wordt.
Rubriek: groenten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten