Sardientjes in tomatensaus op zijn Surinaams

Sardientjes in tomatensaus worden in Suriname ook gegeten bij de rijst. Ze worden gebakken met ui, knoflook en peper en er worden vaak stukjes gefrituurde aardappel aan toegevoegd. In Suriname wordt het flink gepeperd gegeten. Het is een eenvoudig recept wat je snel kunt maken als je geen zin hebt om uitgebreid te koken.

Voorbereiding
Maak van te voren de sardines schoon. Haal de graatjes er uit en leg de schone vis apart van de saus.


Ingredienten:
- blik sardientjes in tomatensaus
- 1 rode ui
- 1 tomaat in stukjes gesneden
- 3-4 teentjes knoflook
- 1 of meer gele madame Jeanette peper al naar gelang hoe heet je het wilt
- half kippenbouillonblokje of maggiblokje
- zwarte peper
- mespunt suiker
- stukje trassi
- 2 aardappels in stukjes gebakken of restjes gebakken aardappel van de vorige dag
- paar takjes verse selderij
- zonnebloemolie

Bereiding:
- Snij de ui, knoflook, peper en tomaat in stukjes. Haal de zaadjes uit de peper als je het niet te heet wilt en gebruik dan een klein stukje van de peper. Wil je het helemaal niet heet, dan kun je de peper in zijn geheel toevoegen en laten meestoven, zonder dat hij open gaat.
- Schil de aardappels en snij ze in kleine blokjes of partjes en bak ze krokant in de olie. Leg ze even apart.
- Bak de gesneden ui, knoflook en peper in een paar eetlepels olie en voeg dan de stukjes tomaat met suiker, bouillonblokje, zwarte peper en trassi toe en dan de rest van de saus uit het blik en laat dit zachtjes sudderen en inkoken.
- Als de tomaat zacht is en de peper ook zacht is, dan doe je er de stukjes sardines bij en bak ze even mee tot ze heet zijn.
- Doe er op het laatst de stukjes gebakken aardappel bij en de fijngesneden selderij. Goed omroeren, even laten sudderen en afmaken met zwarte peper en eventueel nog wat zout.

Heb je de peper in zijn geheel laten meestoven en wil je het gerecht niet te heet, haal deze er dan op het einde uit en snij hem in kleine stukjes. Doe naar behoefte wat van deze stukjes door het gerecht tot het naar smaak is.
 
Meer visgerechten.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Het smaakte heerlijk, zelfs boven verwachting. Bedankt voor het delen van dit recept!

Unknown zei

het was geweldig

Goodfoodfox zei

Ik hoorde hier laatst over bij het radioprogramma 'Mangiare!' en was benieuwd naar een recept. Ik eet deze vis vaak gewoon op brood en dan maak ik hem verder niet schoon. Wat is de reden om dat hier wel te doen?

Anoniem zei

Je kan alleen de darmkanaal verwijderen dat is al genoeg! Dat zwarte sliertje