Abon Sapi: drooggebakken krokant Javaans rundvlees

Abon is een drooggebakken gerecht van vlees. Het kan zowel van kip als van rundvlees worden gemaakt en in dit recept wordt rundvlees gebruikt. Abon is een bijgerecht en moet goed droog worden gebakken en daarna goed gedroogd worden, zodat het bewaard kan worden. 












Ingrediënten:
- 1 kilo rundvlees
- 300 ml. dikke santen (kokosmelk)
- 2 blaadjes salam
- 1 stuk laos 4 cm
- 4 teentjes knoflook
- 2 rode uien
- 2 eetlepels ketumbar
- 2 afgestreken eetlepels suiker
- zout naar smaak
- droge gebakken uitjes

Bereiding:
- Kook het rundvlees gaar met de salam.
- Zodra het vlees gaar is snij je het in zeer dunne plakjes en scheur het zoveel mogelijk in dunne draden.
- Daarna ga je het met een stamper van een vijzel fijn stampen tot het vlees pluizig is.
- Doe de ui, knoflook, suiker, ketumbar en het stuk geschilde laos in een vijzel of blender en wrijf het tot een pasta.
- Verhit een paar eetlepels olie in de wok en bak hier in de kruidenpasta.
- Doe er de dikke kokosmelk bij en bak alles goed om.
- Voeg zout naar smaak toe.
- Voeg dan het gepluisde vlees toe en blijf bakken tot alles is ingekookt, voeg eventueel nog een scheutje olie toe en bak tot het krokant is.
- Doe de massa over in een vergiet of zeef en pers zoveel mogelijk van het vocht uit het vlees.
- Spreid de abon uit over keukenpapier, pluis het opnieuw zoveel mogelijk en laat het drogen.
- Voeg pas als het helemaal gedroogd is de gefruite uitjes toe.


 

Geen opmerkingen: