Surinaamse Kippenpastei

Bezoek een Surinaams feest of een verjaardag en vaak krijg je kippenpastei te eten. Het is heerlijk en niet echt moeilijk om te maken als je bladerdeeg gebruikt.












Ingredienten:
- 1 pak bladerdeeg
- 1 pond kipfilet
- 1 groot blik doperwten/wortelen (of nog beter vers of uit de diepvries)
- klein potje kappertjes
- 1 kleine ui
- 1 grote tomaat
- 2 teentjes knoflook
- 1 el zoete ketjap A
- 2 el tomaten ketchup
- 1 takje selderij
- zwarte peper
- eventueel een verse Surinaamse peper
- zout
- 2 maggiblokjes
- 5 eieren
- 1 el zonnebloemolie
- margarine of boter

Bereiding:
- Laat het bladerdeeg volgens aanwijzing ontdooien.
- Snijd de kipfilet in reepjes/blokjes (of volg de tip onderaan het recept).
- Snijd de ui, knoflook en tomaat in fijne stukjes.
- Verhit de zonnebloemolie of boter in een grote hapjespan en fruit hierin de ui en tomaat glazig.
- Bak de stukjes kipfilet mee.
- Voeg hieraan toe de ketjap, ketchup, maggiblokjes, zout en zwarte peper.
- Snijd het takje selderij fijn en voeg die toe aan de kip. Laat lekker doorstoven. - Als het geheel droog wordt, voeg er dan een half glaasje water aan toe, zodat er een jus ontstaat.
- Doe de doperwten en wortelen erbij, laat het geheel ongeveer 10 minuten doorstoven. Probeer de jus te behouden, dit maakt dat er straks in de oven een "sappige" pastei ontstaat!
- Voeg op het laatst de kappertjes toe.
- Kook ondertussen 4 van de eieren. Deze moeten hardgekookt zijn. Het vijfde ei wordt losgeklopt om straks de bovenkant van de pastei mee te bestrijken.
- Verwarm de oven voor en smeer de ovenschaal in met de margarine of boter.
- Leg vervolgens op de bodem en zijkanten de plakjes bladerdeeg. Laat deze iets over de rand van de schaal hangen. Let wel: houd genoeg bladerdeeg over om de bovenkant van de pastei straks te bedekken.
- Pel de gekookte eieren en snijd deze in plakjes.
- De helft van het kip/doperwten/wortelen mengsel overdoen in de schaal.
- Leg daarbovenop de plakjes ei en vervolgens de rest van het kippenmengsel.
- Bedek met bladerdeeg en werk de randjes netjes af door de randen met een vork aan te drukken. Bestrijk de pastei met het losgelopt ei.
- Bak de pastei in een matig hete oven ongeveer 25 minuten, tot het een mooie goudgele kleur heeft. Eet smakelijk! Meer pastei.

Tip 1: het is nog lekkerder om stukken kip te gebruiken en deze van te voren aan te braden in boter met wat Surinaamse peper, zout, maggi-of bouillonblokje, een takje selderij en een laurierblaadje. Zorg dat de kip niet bruin wordt, alleen gaar genoeg om te verwerken. Scheur ze daarna in kleine stukjes. Voeg deze stukjes toe op het moment dat je de rauwe kipfilet zou toevoegen, samen met de jus.

Tip2: Voeg ook nog 2 grote augurken toe, die je in kleine stukjes moet snijden.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Waar zijn de kapertjes? Die heb je nodig in een lekkere pastei.

Surinaams eten zei

Kappertjes kunnen er inderdaad ook in als je dat lekker vindt. Bedankt voor de goede tip!

Anoniem zei

Ik mis de nootmuskaat. En in pastei zetten we geen ketjap dacht ik. Zo heeft mw Spalburg het ons geleerd.

Anoniem zei

Kappertjes zei ze ook en staat ook in het recept te lezen. Goed kijken en luisteren is ook een kunst.

Anoniem zei

Goed kijken en luisteren is zeker weten een kunst, maar op dat recept staat nergens aangegeven dat er kappertjes bij moet en of hoe het bereid wordt, wordt ook nergens aangegeven wanneer je die kappertjes erbij moet zetten. Alleen als je dat filmpje bekijkt dan zegt ze kappertjes!!!!

Anoniem zei

heb laats gemaakt en heb ook klein gesneden augurkjes en kleingesneden silveruitjes bij gedaan.(verkopen ze ook in potjes in de supermarkt).

Erica zei

Echte Surinaamse pastei maak je niet met bladerdeeg maar maak je het deeg (korst) zelf. Het verschil zie je niet alleen maar proef je ook.

Anoniem zei

als je geen tijd hebt om zelf deeg te maken (wat niet altijd lukt) dan is bladerdeeg een optie.

Anoniem zei

wie heeft er het recept om de korst van de pastei zelf te maken?