BB met R: Bruine bonen met rijst

Ooit bezongen en bejubeld in een bekend Surinaams liedje: BB met R. Een grappige combinatie van oerhollandse bruine bonen met surinaamse rijst en ingredienten. Oorspronkelijk hoort er zoutvlees in de bb met r, maar je kunt het ook heel goed maken met kip.






Ingredienten:
- grote pot of blik bruine bonen
- 125 gram zoutvlees of/en in stukjes gesneden kip(filet)
- 1 ui
- 2 knoflook
- 1 tomaat
- beetje suiker
- 1 eetlepel tomatenpuree of tomatenketchup
- 1 tak selderij
- 1 Madam Jeanette peper (als je van heet houdt, dan kun je ook wat extra fijngesneden peper meebakken met de ui).
- 2 maggiblokjes of 1 kippenbouillontablet
- olie om te bakken
- zwarte peper
- eventueel mespuntje vetsin

Bereiding:
- Als je zoutvlees gebruikt dan eerst even het zoutvlees uitkoken en in stukjes snijden.
- Als je kip gebruikt, de kip (of kipfilet) in kleine stukken snijden
- In de hete olie (paar eetlepels) de ui, daarna de knoflook bakken, dan de tomaat, suiker, maggiblokjes en tomatenpuree zachtjes erbij doen.
- het zoutvlees of/en de stukjes kip meebakken.
- Doe er dan de uitgelekte bruine bonen bij en roer het goed om. Eventueel een klein scheutje water toevoegen.
- Laat het geheel even sudderen met de madame Jeanette peper boven op het gerecht. Zorg er heel goed voor dat de peper niet opengaat, want dan wordt het gerecht veel te heet. Het aroma van deze soort peper is belangrijk voor het gerecht. Neem liefst een gele peper, want die geurt het beste.
- Strooi er op het laatst een eetlepel fijngesneden verse selderij doorheen.
 
De Javanen doen er soms nog een klein stukje trassi doorheen (meebakken met de tomaat).
Eet de BB met R met witte rijst en een frisse komkommersalade!

Tip: Als je kipfilet gebruikt, dan is het ook lekker om deze eerst met een beetje water, bouillonblokje en knoflook(poeder) gaar te koken en ik kleine stukjes te scheuren. Kook de bouillon grotendeels in tot een bodempje vocht en gebruik deze in het gerecht. Voeg het toe voor je de bruine bonen erbij doet.

Meer peulvruchten.


LibidoPower

54 opmerkingen:

  1. Mijn zus heeft het gemaakt en het is overheerlijk ik ga het zelf vanavond hopelijk ook maken als het mag van mijn oude moeder bij wie ik op bezoek ben Gr Kidima

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wat ik in dit recept mis zijn pimentkorrel en kruidnagels. Zij maken het juist lekker (der), ze kunnen ahw niet ontbreken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Niet iedereen houdt van kruidnagel in de BB met R, maar het is een goede aanvulling voor de liefhebbers die er wel van houden! Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. voor hoeveel personen is dit gerecht/receptuur?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Voor 2-3 personen, maar je kunt de hoeveelheid vergroten door er meer kip en bruine bonen bij te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kan ook klaar gemaakt worden met zoutvlees EN kip, stukjes gerookte spek en/of rookworst.
    HEERLIJK!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. vandaag gemaakt was zeer lekker had er nog wel massala kruiden bij gedaan dat geeft het een extra twist

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heerlijk recept, maar ik gebruik het liefste toch 3 maggiblokjes. Ik heb het laatst gemaakt voor een groep mensen die bij mij kwamen eten en zij likten hun vingers er bij af

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @ Melvin: Lekker heh ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Leuk gerecht, mijn tante maakt dit altijd voor ons!

    Maar wat zijn ongeveer de verhoudingen en hoelang moet wat gedaan worden?

    Dan kan ik haar eens een keer verrassen! =D

    BeantwoordenVerwijderen
  11. als we dit vroeger thuis aten zong mijn moeder idd "BB met R dat is.." en mijn zus en ik schreeuwden er dan achter aan "en appelmoes". De appelmoes laten we inmiddels weg maar een rauw uitje smaakt er heerlijk bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. ik zal het vandag proberen

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Is er ook nog iemand die five spices/steranijs toevoegt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niemand zou five spices moeten gebruiken. Het hoort niet thuis in Surinaamse gerechten.

      Verwijderen
    2. Ik gebruik de hot spicy kruiden ook plus kip rookworst en spekjes

      Verwijderen
    3. Hahaha, 5 spices yess

      Verwijderen
  14. Ik heb een extra tomaat toegevoegd en iets meer puree. Had helaas geen madam jeanette maar wel sambal haha (indo) smaakte heerlijk!! Had er wel idd spekjes aan toegevoegd

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Super lekker, zonder het recept te hebben aangepast ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Heerlijk gerecht. Ik heb zelf ook zo'n soort gerecht gemaakt. Kom gerust eens langs.
    Groeten
    Merel

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik ga nu boodschappen doen en verheug me erop om dit te serveren! Bedankt voor het recept :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Zo ongeveer maak ik hem ook. alleen bak ik alleen ui knoflook en evt de tomaat en daarna de kip en zoutvlees en daarna heel de boel kruiden. zo laat ik de kruiden lekker het vlees ingaan en dan pas de bb. Lekker hoor en indd de suiker niet vergeten. Ik heb het 1 keer met 5 spices gemaakt, nooit meer. Ik vond het persoonlijk de smaak van heel mn originele bbr "verpesten" :P. Maar goed ieder zn ding he. Ik laat het precies zo, dus kruidnagel of massala en al dat overige laat ik maar achterwege.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik maak het altijd met rundvlees , lekker laten sudderen met de ui en laurier. Heerlijk!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is het lekkerst met rundvlees en zoutvlees.
      Met kip vind ik niet lekker

      Verwijderen
  20. Wat voor maggi blokje moet je gebruiken ?

    Dank je wel voor de moeite : )

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Je kunt de gewone maggiblokjes van Maggi gebruiken, maar ook kippenbouillonblokjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik heb het gerecht als basis genomen en aan de hand van de adviezen in de comments, heb ik daar pimentkorrels / varkensstaart (voor de aroma) bij gedaan. Ik ga nu voor de 2e keer dit gerecht volgens dit recept maken en de eerste keer was die wreed lekker. Ookal ga ik het pas morgen eten, het staat nu allemaal op een laag pitje te smoren, morgen wordt het smullen: Bruine bonen met kip en zoutvlees, op zijn surinaams, met rijst. Lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Je kan het ook HEEL lekker maken als je het vlees (kip) marineert met zoete ketjap en een beetje zoute soja, en een mespuntje trassie en een mespuntje 5-spices. 1 of 2 maggiblokjes en wat zwarte peper en madam janet/ajuma peper. Voor de rest natuurlijk de ui en knoflook en bruine bonen met rijst.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Wat ook lekker is er wat mais bij doen en eventueel paprika.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. welke groente zou hier het beste bij passen? Dankje!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij zijn bruine bonen ook groenten

      Verwijderen
    2. Bonen zijn peul vruchten, geen groente ;)

      Verwijderen
  26. Je kunt er een salade of zuur bij eten en eigenlijk elke groente die je zelf lekker vindt!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ongelofelijke lekkere recept!staat een keer per week op tafel.
    Bedankt voor het delen.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Fijn om te horen dat het recept in de smaak valt!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Bruine bonen met rijst is overheerlijk. Tijdens mijn vakantie in Suriname heb ik het ook leren koken. Dit is mijn recept->http://bit.ly/bruinebonenmetrijst

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Ik zet er ook pimentkorrels en laurierblad bij. Mn dochter vindt het lkkr met knakworstjes en mn man met kabbetjes en varkensstaart. Zo heeft iedereen zn eigen rwist!

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Hoe lang laat je het sudderen?

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Het hoeft niet te lang te sudderen, ongeveer 15 minuten, zodat de smaak van de peper in het gerecht trekt.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Super lekker! Beetje komijnpoeder en thijm erbij, vlees afblussen met wijn.......a
    anrader!

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Heb het net ook gemaakt, leuk recept! Heb per ongeluk de trassi er iets te laat bij gedaan waardoor deze niet goed op de hete plaat bakt en dan moet je er wel wat spijzen bij doen om het nog lekker te krijgen... maar top recept! Bedankt voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Ik zie hier de gekste dingen voorbij komen, BB met R met massala?? Met five spices?? Met mais en paprika?? Ieder zijn smaak maar een authentieke SURINAAMSE BB met R bevat zoutvlees, krabbetjes en varkensstaart. Al die gekke hollandse toevoegingen doen afbreuk aan dit supergerecht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo is het
      Slaat negens op om dat andere dingen bij tegooien dat klopt niet

      Verwijderen
  37. Ik mis de paksoi die gooi ik er ook doorheen heerlijk gerecht ben nu aan het maken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  38. bb met r weer eens uit de oude doos gehaald, lang niet gegeten maar inmiddels dit recept al 3x dit jaar. prima van smaak. nu weer opzoek naar de voor mij bijbehorende west indian hotpepper saus en dan is het voor mij helemaal compleet.

    BeantwoordenVerwijderen
  39. BB met R, is een recept uit de slavernij. De formele geboorte vond plaats in 1851 op basis van de wet voedselverstrekkingen aan slaven. Ik zeg formeel omdat de voedselverstrekkingen veel eerder begonnen en dit recept dus in werkelijkheid veel eerder is uitgevonden. Aangezien de slaven het goedkoopste van het goedkoopste kregen was de originele BB met R (iemand schreef reeds daarover) met varkensstaart. Hetzelfde geldt voor de Surinaamse erwtenoep. Die moet je klaarmaken met varkenspoten. ik weet wat u gaat zeggen, Ongezond, maar superlekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Ik heb dit net voor de eerste keer gemaakt. Voor morgen. De smaak komt wel heel dichtbij die van mijn moeder’s BB met R. De ingrediënten zijn ook hetzelfde.
    P.S. Je vertelt niet wat er met de zwarte peper moet gebeuren. Heb ik kort als eerste in de olie gebakken. Nog voor de uien.

    BeantwoordenVerwijderen