Surinaams-Chinese kip met ketjap

De Surinaamse keuken heeft ook veel invloeden uit de Chinese keuken, omdat er ook een gedeelte van de bevolking van Chinese afkomst is. Wil je snel een gerecht met kip klaarmaken, dan is dit recept van kip met ketjap een aanrader!





Ingredienten:
kip naar hoeveelheid personen
- 1 ui
- 2-3 teentjes knoflook
- 1 kleine tomaat
- 1 theel. suiker
- ketjap A (zoete ketjap) voor de mooie donkere kleur
- 2 maggiblokjes of kippenbouillonblokjes
- zwarte peper
- stuk verse gember of wat gembersiroop
- 1 kleine theelepel chinese poeder (5 kruiden-poeder, te krijgen bij de toko)
- mespuntje vetsin
- olie


Bereiding:
- Hak de kip in stukjes.
- Snij de ui in dunne reepjes en de knoflook heel fijn.
- Verhit de olie en bak dan de ui, daarna de knoflook en de in stukjes gesneden tomaat.
- Voeg maggiblokjes, suiker, chinese poeder, gember, in stukjes gesneden tomaat en zwarte peper toe.
- Bak de kip (met eventueel wat extra zout)  hierin mee en goed omscheppen.
- Als de kip een beetje is aangebraden, doe je er de ketjap bij tot de kip een mooie bruine kleur heeft. Bak dit even goed door.
- Een beetje water erbij en dan een tijdje laten sudderen tot de kip gaar is en er een klein beetje ketjap-jus over is. Strooi er wat fijngesneden selderij erover en klaar is het gerecht!

Deze kip smaakt heerlijk met witte rijst en snel gewokte verse groenten! 

Rubriek: chinese recepten, kipgerechten.

20 opmerkingen:

  1. lijkt mij lekker maar hou niet van vetsin
    slegd voor je hard

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hoeft geen vetsin te gebruiken, laat het gewoon weg en dan is het net zo lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. slegd....ook voor je spelling is t slecht blijkbaar hahaha

    BeantwoordenVerwijderen
  4. je hoef het niet te maken hoor!!!
    beetje raar die comentaar andere mensen kunnen het wel lekker vinden

    BeantwoordenVerwijderen
  5. nou ik ga het proberen hoor ben benieuwt
    bedankt voor de tip
    en je krijg reaktie hoe het was

    BeantwoordenVerwijderen
  6. nou ik heb het geprobeert hoor
    nu voor de 3de keer supper recept
    dank je wel

    BeantwoordenVerwijderen
  7. hard?=hart...
    vet-sjin slecht voor je hart??? maggie blok dan toch ook??? allebei smaakversterkers!!! Alles teveel is nooit goed.... Ik ga het recept nu uitproberen, lekker bij pom en kouseband met rijst lijkt mij

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ga a.u.b. door met het plaatsen van al die lekkere gerechten.

    En, natuurlijk vind niet iedereen het lekker, stel je voor zeg, dan zouden we allemaal en ook altijd hetzelfde eten..............
    Friet dan, misschien?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ajinimoto gebruiken ipv vet-sin als je toch niet zonder kunt. Is gemaakt van zeewier en een onderdeel van vet-sin.
    Om ajinimoto helemaal te vervangen kun je ook een beetje aijn en suiker gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jullie zijn allemaal zo grappig mennn whahahhahaha

      Verwijderen
  10. Ps.: aijn = azijn....

    Ajinimoto = Mononatriumglutamaat
    En hierbij een link; http://nl.wikipedia.org/wiki/Mononatriumglutamaat

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Krijg honger als ik het recept lees! Ga ik snel eens maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoeveel ketjap moet je erbij doen?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. De hoeveelheid ketjap is moeilijk precies aan te geven. Tussendoor gewoon even proeven of er meer bij moet en ook naar de kleur van het gerecht kijken. Niet te donker, maar ook niet te licht.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ook lekker met kip filet en paprika reepjes doe er dan één lepel tomaten puree bij voor één saus

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Sharon Lindeboom8 februari 2015 om 19:11

    je hoeft inderdaad geen vetsin of adjinomoto te gebruiken ,allemaal slecht,zonder deze ingredienten smaakt je kip of vlees even lekker.

    Gember of laos geeft je vlees ten alle tijden een lekkere smaak en is ook veel gezonder.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. het lijkt me erg lekker ik ga het maken

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Je hoeft natuurlijk geen vetsin te gebruiken nee maar het geeft wel onwijs veel smaak aan het gerecht!
    Ik gebruik het ook maar een klein beetje om toch net die smaak te geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hmm maar snel weer een keertje maken

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hmm maar snel weer een keertje maken

    BeantwoordenVerwijderen