Zoete Javaans-Surinaamse ketjapsambal met pinda's


Als je van zoete gerechten houdt, probeer dan eens deze sambal van ketjap over de nasi, bami of saté. Je kunt zelf variëren met dikte van de saus en de hoeveelheid pepers of de soort pepers. In dit recept zijn gedroogde rode pepers gebruikt, omdat je die altijd op voorraad kunt hebben.










Ingrediënten:
- 3 teentjes knoflook
- gedroogde rode lombok of verse Surinaamse peper naar smaak
- beetje suiker
- beetje zout
- ketjap A (zoete ketjap)
- een volle eetlepel gebrande pinda's (of meer naar smaak)
- een paar takjes selderij zeer fijn gesneden.

Bereiding:
- Wrijf de droge pepers met de knoflook, het zout en de peper zeer fijn.
- Voeg de pinda's toe en wrijf deze ook zo fijn mogelijk mee.
- Voeg beetje bij beetje de ketjap toe tot het een sausje wordt.
- Voeg eventueel een paar druppels water (of limoensap) toe als het te dik wordt.
- Voeg op het laatst de fijngesneden selderij toe.
- Voeg eventueel nog wat zout toe.

Probeer niet te zuinig te zijn met pepers, want deze sambal hoort heet te zijn! Doe er een klein beetje van over de bami of nasi of over de saté.

Rubriek: sambal/chutney, javaanse recepten

























































Geen opmerkingen:

Een reactie posten