Marokkaanse stoofschotel van lamsvlees, zuidvruchten en kikkererwten

Vandaag een uitstapje naar de Marokkaanse keuken! Tegenwoordig kun je bij elke speciaalzaak wel een tajine kopen. Dit is de traditionele stoofpot uit Noord-Afrika en het is erg leuk om eens te proberen om daarin een gerecht te maken. Dit is een stoofschotel van lamsvlees met zuidvruchten en kikkererwten. Natuurlijk kun je dit gerecht ook maken in een gewone braadpan.





Harissa is een soort sambal die veel wordt gegeten in Noord-Afrika. Het ziet er uit als tomatenpuree en is in kleine blikjes bij iedere Turkse of Arabische winkel te koop. Specifiek voor de smaak is het gebruik van kummel, wat de peperpasta een aparte smaak geeft.

Ingredienten:
- 500 gr lamsstoofvlees in kleine stukjes gesneden
 -1 gesnipperde ui
- zout
- zwarte peper
- 2 teentjes knoflook geperst
- een paar draadjes saffraan (of eventueel een mespunt curcuma-poeder)
- 1 eetlepel tomatenpuree 
- halve liter hete bouillon
- rasp van de schil van een sinaasappel
- 1/2 eetlepel gemberpoeder
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1/2 theelepel korianderpoeder
- 1/2 theelepel harissa (of meer als je van pittig houdt)
- 1 eetlepel vloeibare honing
- handvol ontpitte dadels
- handvol zachte, gedroogde abrikozen
- 800 gr uitgelekte kikkererwten uit blik
- handvol fijngehakte walnoten
- olijfolie
- eventueel verse korianderblaadjes of peterselie

Bereiding:
- Maak van te voren bouillon van bouillonblokjes (groenten- of vleesbouillon) en roer de draadjes saffraan hier doorheen. Zo kan de saffraan vast weken.
- Verhit een paar eetlepels olijfolie in een pan en bak hierin de stukjes lamsvlees tot ze rondom bruin zijn. Voeg ondertussen wat zout naar smaak toe.
- Haal het vlees er uit en schep ze op een bord.
- Fruit nu de gesnipperde ui en knoflook in dezelfde olie.
- Voeg dan de bouillon toe en schep het vlees terug in de pan.
- Voeg nu de tomatenpuree, de geraspte sinaasappelschil, gemberpoeder, kaneel en korianderpoeder toe.
- Laat nu het vlees 1 1/2 uur koken, roer tussendoor regelmatig.
- Als het vlees bijna gaar is kan de harissa erbij en de honing, daarna de zuidvruchten en de kikkererwten. Laat alles nog een kwartiertje stoven en als het vlees boterzacht is, dan kan de schotel worden opgediend. Voeg eventueel nog wat extra zout toe naar smaak. 
- Strooi bij het opdienen gehakte verse koriander over het gerecht.
Dit gerecht kun je eten met couscous of met Turks brood.
Meer wereldkeuken.


3 opmerkingen: