Butter chicken is een geliefd gerecht in de Hindoestaanse en Indiase keuken. Tegenwoordig kun je thuis over de schouder meekijken van de kok door de vele video's op Youtube. In deze video wordt getoond hoe je een originele heerlijk romige butter chicken maakt. Dien het op met witte rijst of naan-brood.
De ingredienten lijken veel en ingewikkeld, maar als je vaker Hindoestaanse of Indiase gerechten kookt, dan heb je de meeste ingredienten in huis en is het niet ingewikkeld. Er gaat niets boven een eigengemaakte butter chicken met verse kruiden!
Ingredienten marinade:
- kipfilet in stukjes
- 4 eetlepels dikke turkse of griekse yoghurt
- theel. zout
- 1 theel. rood chilipoeder
- 1 theel. massala
- 1/2 theel. komijnpoeder
- 1/ 2 theel. korianderpoeder
- citroensap
Bereiding marinade:
- Doe de kipfilet in een kom en doe er de 5 kruiden bij.
- Voeg dan de yoghurt toe met een paar druppels citroensap.
- Laat de kip een tijd in de koelkast marineren.
Bereiding butterchicken:
- half pakje roomboter
- 1theel. komijnzaad
- 1 grote gesipperde ui
- 2 genipperde teentjes knoflook
- 1 theel. geschilde en fijngesneden gember
- 2 tomaten in stukken gesneden
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 2 groene kardamom
- 1 eetl. tomatenpuree
- zout
- 1/2 theel. curcuma-poeder (kunjit)
- 1/2 theel. rood chilipoeder
- 1/2 theel. (bruine) suiker
- 1 theel. kaneelpoeder
- mangopoeder (optioneel)
- 1/2 kopje slagroom
- fenegriekblaadjes
- zwarte peper
- 1/2 theel.garam massala (is anders dan de gewone massala)
- verse korianderblaadjes
Bereiding:
- Smelt de roomboter in de pan.
- Voeg het komijnzaad toe en fruit dat even.
- Voeg dan de ui toe en de knoflook en gember.
- Als de massa gefruit is (6 minuten), haal dan de uien er uit en maal ze fijn in de blender
- Laat de boter in de pan en fruit hierin de gesneden tomaten 2-3 minuten.
- Haal dan ook de gefruite tomaten er uit en doe ze in de blender (niet samen met de uienpasta)
- Fruit in de overgebleven olie 1 minuut de laurierblaadjes, kruidnagels en kardamom.
- Nu kun je de gemarineerde kip toevoegen.
- Bak de kip ongeveer 5-6 minuten.
- Als de kip een beetje gaar is kun je de uienpasta toevoegen en daarna de gepureerde tomaten.
- Voeg de tomatenpuree toe.
- Roer alles goed door en voeg zout naar smaak toe, curcuma, chilipoeder, suiker en kaneel.
- Laat de kip nu een kwartier stoven.
- Doe er na een kwartier de slagroom bij en roer alles goed om en laat het nog 5-10 minuten stoven.
- Strooi er wat fenegriekblaadjes doorheen en de zwarte peper.
- Voeg de garam massala toe.
-Strooi er de blaadjes verse koriander door en de butterchicken is klaar! Op onderstaande video kun je alles terug zien!
Rubriek: hindoestaanse recepten, kipgerechten.
Lol dit is geen Surinaams eten en ook geen Hindoestaans eten. Het is Indiaas eten. Niet heel india bestaat uit hindoes.
BeantwoordenVerwijderenGrotendeels bestaat India uit Hindoes
BeantwoordenVerwijderenEen goed klinkend recept - Ga het snel klaarmaken.
Groetjes,
TanteJan
mooie surinaamse gerechten en goede recept.
BeantwoordenVerwijderenNarish
(zwaar slechthorend) uit den haag
Twee vragen: wat is het verschil tussen massala en garam massala? Garam massala koop ik bij de Surinaamse toko (een stuk of zes verschillende soorten). En nog een vraag: klopt het dat je de adjoemapeper vaak krijgt ipv de mme Jeannette?
BeantwoordenVerwijderenFrederique Baas
Garam masala is de algemene benaming voor een kruidenmengsel, wat in India per streek kan verschillen. De Surinaamse masala is het mengsel dat in Suriname wordt gebruikt. Voor Surinaamse gerechten kun je deze Surinaamse masala het beste gebruiken. Adjoema pepers lijken erg veel op de madame Jeanette pepers (ook de smaak) en worden daarom met elkaar verward.
BeantwoordenVerwijderenKlinkt heerlijk! Ik wil het graag maken maar vraag me af hoeveel kipfilet ik voor dit recept nodig heb? Voor hoeveel personen is het ongeveer?
BeantwoordenVerwijderenDit recept is voor ongeveer 1 kilo kipfilet. Op de video is te zien hoeveel kip er ongeveer wordt gebruikt.
BeantwoordenVerwijderen1/2 kg zegt ze in het filmpje, dus niet 1 kilo
BeantwoordenVerwijderen