Roti met dahl

Roti kun je maken zonder vulling of met vulling. In dit recept is de vulling van gele spliterwten (dahl).













Ingredienten roti:
- 1 kg bloem
- 3 glazen lauw water (ca. 700 ml)
- 1 theelepel baksoda
- 1 theelepel bakpoeder
- scheutje olie
- droog meel om goed te kunnen kneden
- gesmolten boter (of olie) om de roti te bakken

Ingredienten dahl-vulling:
- 300 g dhal (gele spliterwten)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1/2 Surinaamse peper, zaden verwijderd en fijngehakt
- 1 theelepel komijnzaad, gekneusd of komijnpoeder
- mespunt kurkuma
- zout naar smaak
- 2 el olie of boter

Bereiding vulling:
- Kook de dhal zacht en maal ze fijn.
- Stamp knoflook, Surinaamse peper en zout samen fijn in en vijzel.
- Verhit de olie in een braadpan en bak de knoflook en peper even aan.
- Voeg dan de gemalen dahl toe.
- Voeg de kurkuma toe.
- Bak dit dhalmengsel enkele minuten, terwijl u het goed omroert.
- Voeg dan de komijnzaden of komijnpoeder door de dhal.
- Blijf roeren tot het helemaal droog en korrelig wordt en al het vocht er uit is.

Bereiding deeg:
- Deeg kneden met behulp van de bloem, bakpoeder, baksoda, water en scheutje olie.
- Een tijdje laten rijzen. Om uitdrogen te voorkomen wat olie erover heen doen.
- Ca. 20 bolletjes draaien van het deeg en eenzelfde aantal van de dahl-vulling.
- De deegbolletjes vullen met de dahl-vulling.

- Om te vullen: eerst een kuiltje maken in de deegbolletjes en dan de dahl-bolletjes erin stoppen. Zorg ervoor dat het deeg rondom de vulling goed dekt omdat de vulling er anders bij het uitrollen of bij het bakken eruit kan komen. De bolletjes wat pletten en voorzichtig uitrollen. Niet over de randen heen rollen omdat die dan open gaan. De roti op een tawa (rotiplaat) als volgt bakken: wat gesmolten boter op de tawa doen, de roti erop leggen en bovenop de roti nog wat gesmolten boter doen en om en om bakken.

Bijgerechten:
- kip masala
- kip met aardappelen en kouseband 
- Hardgekookt ei die in een beetje olie rondom bruin is gebakken (even door de jus van de masala-kip halen)
- Kouseband
- sambal van madam jeanette
- komkommerzuur

Rubriek: hindoestaanse recepten, roti en naan

12 opmerkingen:

  1. is komijn poeder ook goed in plaats van komijn zaden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja hoor, kan makkelijk. Smaakt ook
    prima

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wie kan mij vertellen waarom ik na het koken de gele erwten moet bakken?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik had geprobeerd om met dit recept te maken, smaak kwam goed uit, maar is een beetje te droog. wat moet ik doen om het niet zo droog te laten zijn ?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Misschien moet je iets meer water bij het deeg doen. Een roti is ook droog als je hem hebt gebakken, je moet hem soepel maken met ghee of olie als hij klaar is. Dus zodra je hem van de plaat haalt, smeer je er wat olie of gesmolten boter over en leg hem dan op een bord. En daarna de volgende net zo en je kunt alles op elkaar leggen toe je alle roti's hebt gebakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. wat voor meel heb je nodig op goed te kunnen kneden??

    BeantwoordenVerwijderen
  7. in de surinaamse winkel heb je bloem om rotie te maken

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik gebruik zelfrijzend bakmeel met een klein beetje extra bakpoeder/soda.In plaats van water gebruik ik lauwe melk. Om de dahl op smaak te brengen , knoflookpoeder, uienpoeder,zout, en komijnpoeder .Hou je van pittig dan kan je bij de toko tomatensambal (van madam jeanet pepers) gebruiken bij je eten (niet in de roti of vulling) Wat ook lekker is om de roti in te smeren met een mengeling van olie
    en roomboter!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Vraag kun je het roti deeg dat al in balletjes is gemaakt en gevuld invriezen en bewaren tot je ze nodig hebt?

    BeantwoordenVerwijderen