Boulanger masala: Surinaams recept van hete aubergine met masala

Aubergine is heerlijk om te bereiden met masala en Surinaamse peper. De aubergine wordt eerst gebakken en daarna gestoofd met masala en peper. Lekker met witte rijst of bij de roti!


Ingrediƫnten:
- 2 grote aubergines
- 2 rode uien
- 3 teentjes knoflook
- 1/2 tomaat in stukjes gesneden
- Surinaamse peper naar smaak
- 1/2 kippenbouillonblokje of maggiblokjes
- zwarte peper
- afgestreken theelepel kurkuma
- afgestreken theelepel komijnpoeder
- afgestreken theelepel korianderpoeder (ketumbar)
- 1 eetlepel Surinaamse masala
- olie

Bereiding:
- Snij de aubergine in dunne plakken en bestrooi ze met zout. Laat ze 20 minuten uitlekken in een vergiet.
- Knijp de aubergine dan goed uit, zodat er zoveel mogelijk vocht uit gaat.
- Verhit een een pan enkele eetlepels olie en bak de aubergine in gedeelten lichtbruin en gaar. Laat ze uitlekken.
 - Doe 1 ui met de knoflook en (kleine) Surinaamse peper in een hakmolen en maal ze fijn. Hou 1 ui apart.
- Snij de overgebleven ui in stukjes en bak deze eerst in wat olie. Doe daarna de gemalen ui-knoflook-peper er bij en bak alles enkele minuten.
- Voeg dan de tomaat en het bouillonblokje of maggiblokjes toe naar smaak.
 - Voeg de kurkuma, korianderpoeder, komijnpoeder, zwarte peper en masala toe en roer alles even goed om. Kijk uit dat de kruiden niet aanbranden, want dan worden ze bitter.
- Voeg wat water toe en eventueel een extra Surinaamse peper om in zijn geheel te laten meestoven voor de smaak.
- Na enkele minuten kan de gebakken aubergine er bij en laat deze nog enkele minuten meestoven.
- Voeg eventueel nog extra zout toe.

* Tip: Dit gerecht kan ook heel goed bij de roti worden gegeten. Je kunt de aubergine dan in kleinere stukjes of blokjes snijden voordat je ze gaat bakken.















 


- Snij de aubergine in dunne plakken en bestrooi ze met zout. Laat ze 20 minuten uitlekken in een vergiet.





   


- Knijp de aubergine dan goed uit, zodat er zoveel mogelijk vocht uit gaat.












- Verhit een een pan enkele eetlepels olie en bak de aubergine in gedeelten lichtbruin en gaar. Laat ze uitlekken.





 


- Doe 1 ui met de knoflook en (kleine) Surinaamse peper in een hakmolen en maal ze fijn. Hou 1 ui apart.








- Snij de overgebleven ui in stukjes en bak deze eerst in wat olie. Doe daarna de gemalen ui-knoflook-peper er bij en bak alles enkele minuten.







 
- Voeg dan de tomaat en het bouillonblokje of maggiblokjes toe naar smaak.












 - Voeg de kurkuma, korianderpoeder, komijnpoeder en masala toe en roer alles even goed om. Kijk uit dat de kruiden niet aanbranden, want dan worden ze bitter.
 






- Voeg wat water toe en eventueel een extra Surinaamse peper om in zijn geheel te laten meestoven voor de smaak.









- Na enkele minuten kan de gebakken aubergine er bij en laat deze nog enkele minuten meestoven.
















 
Rubriek: hindoestaanse recepten, groenten

1 opmerking:

  1. Het ziet er heerlijk uit! Hoeveel water moet er ongeveer bij? Hebben we het over een scheutje of over kopjes oid?

    BeantwoordenVerwijderen