Ingrediƫnten:
- 300 gram ketan
- 200 ml. dikke kokosmelk/santen
- 1/2 theelepel zout
- 1 pandanblad
- 1 pandanblad
Bereiding kleefrijst:
- Week de kleefrijst ongeveer 1 uur in lauw water.
- Stoom daarna de kleefrijst ongeveer 10 minuten in een stoompan.
- Doe ondertussen de kokosmelk met het zout en de pandan in een middelgrote pan en breng dit aan de kook.
- Voeg de gestoomde ketan toe en roer alles goed om, zodat de rijst de kokosmelk opneemt.
- Schep de ketan nu weer in de stoompan en stoom de kleefrijst nog 30-45 minuten.
- Haal de rijst uit de pan en laat ze op een schaal afkoelen.
- Gebruik een vormpje of een schaaltje/kopje dat je steeds nat maakt voor je de rijst er in drukt (tegen het kleven). Keer het dan om en doe de topping er over.
* Je kunt ook de topping eerst in het kopje of vormpje doen. Druk het goed aan en doe daar dan de kleefrijst overheen. Druk het met een natte lepel goed aan en keer het dan om.
- 3-4 schijven gula jawa
- 3 eetlepels suiker of schenkstroop
- 1 pandanblad waar je een knoop in maakt
- 1 geraspte kokosnoot of gedroogde geraspte kokos
- snufje zout
- 100-150 ml water
Bereiding topping:
- Breek de gula djawa in kleine stukjes. Doe ze in een pan met het water.
- Voeg de suiker, het zout, pandanblad toe aan het water en roer op matig vuur tot de suiker is opgelost.
- Voeg dan de geraspte kokos toe en blijft roeren tot ze geurig is (ongeveer 15-20 minuten).
* Je kunt ook de uitgeperste geraspte kokos gebruiken als je verse santen hebt gemaakt voor de kleefrijst, zodat je deze kokos niet hoeft weg te gooien. Doe er dan nog wel wat droge kokos bij.
* Het vergt wat oefening om ketan goed te krijgen. Voor wie de traditionele manier te omslachtig is en voor wie geen rijststomer heeft, is het ook mogelijk om de ketan gedeeltelijk te koken en dan in de magnetron te stomen. Niet hetzelfde resultaat als de traditionele manier, maar het kan er mee door. Bereiding;
- Neem een flinke hapjespan (anti-aanbaklaag) en laat de ketan hier in ruim water een kwartier weken.
- Schenk het water er af en voeg dan santen toe tot de rijst 1-2 vingerkootjes (ligt aan de hoeveelheid ketan) onder staat. Voeg pandanblad toe, wat zout en een lepel olie.
- Onder goed roeren aan de kook laten komen. Zet het met deksel een half uur op een klein pitje, roer na 20 minuten even om.
- Stoom de ketan dan in een afgedekte magnetronschaal (eventueel in gedeelten) gaar. Voeg eventueel een beetje water toe als de ketan nog harde stukjes heeft. Tussendoor steeds kijken of de ketan niet te hard wordt.
* Het vergt wat oefening om ketan goed te krijgen. Voor wie de traditionele manier te omslachtig is en voor wie geen rijststomer heeft, is het ook mogelijk om de ketan gedeeltelijk te koken en dan in de magnetron te stomen. Niet hetzelfde resultaat als de traditionele manier, maar het kan er mee door. Bereiding;
- Neem een flinke hapjespan (anti-aanbaklaag) en laat de ketan hier in ruim water een kwartier weken.
- Schenk het water er af en voeg dan santen toe tot de rijst 1-2 vingerkootjes (ligt aan de hoeveelheid ketan) onder staat. Voeg pandanblad toe, wat zout en een lepel olie.
- Onder goed roeren aan de kook laten komen. Zet het met deksel een half uur op een klein pitje, roer na 20 minuten even om.
- Stoom de ketan dan in een afgedekte magnetronschaal (eventueel in gedeelten) gaar. Voeg eventueel een beetje water toe als de ketan nog harde stukjes heeft. Tussendoor steeds kijken of de ketan niet te hard wordt.
Rubriek: javaanse recepten, nagerechten, gebak
* In onderstaande video met het recept van Dadar Gulung kun je zien hoe de kokos met gula djawa en pandan moet worden gemaakt. In plaats van in de pannenkoekjes doe je de kokos over de gekookte ketanrijst.
Het recept heet "Ketan Unti" en is niet alleen Javaans dus een Indisch recept.
BeantwoordenVerwijderenhttps://youtu.be/RvhyOm7l9lY