Klepon: Javaanse lekkernij van rijstemeel met Javaanse suiker en kokos

Kelepon of klepon zijn de bekende groene balletjes van rijstemeel gevuld met gula djawa. Ze zijn makkelijk te bereiden en dus leuk om samen met kinderen te maken! Zie hiervoor de bijgevoegde video.









Ingrediƫnten:
- 200 gr rijstemeel
- enkele druppels pandanextract
- ongeveer 150 ml. dunne santen of water
- 100 gr gerapste gula djawa (plakken donkerbruine javaanse suiker)
- 75 gr geraspte kokos


Bereiding:
- Doe het rijstemeel in een kom en voeg langzaam de dunne santen toe tot het een stevig deeg is.
Voeg de santen of het water geleidelijk toe, zodat je kunt bepalen of het deeg niet te dik of te dun is.
- Voeg een paar druppels groen pandan-extract toe.
- Vorm van het deeg een klein balletje en druk dit plat in je hand. 
- Leg dan een beetje geraspte suiker in het midden en vouw het balletje weer dicht.
- Rooster in een koekenpan kort de droge geraspte kokos ( is niet noodzakelijk)
- Breng in een ruime pan water aan de kook en gooi hier de balletjes in. Zodra ze gaan drijven zijn ze gaar.
- Strooi de kokos op een bord en rol hier de balletjes doorheen, zodat ze helemaal zijn bedekt met kokos.

Tip: Je kunt ook gewone groene of rode voedingskleurstof gebruiken, maar de smaak van het pandan-extract geeft wel een extra smaak aan de klepon.

Rubriek: javaanse recepten, gebak

1 opmerking:

  1. Geen goed recept om klepon te maken! Allereerst gebruik je ketanmeel ofwel kleefrijstmeel ipv rijstmeel. Om hier een deeg mee te maken gebruik je NOOIT santan (kokosmelk) maar water of thee van pandanbladeren.
    Het kokosmeel is het lekkerst als het vers is, maar je kunt droge kokosmeel ook even opstomen.

    BeantwoordenVerwijderen