▼
Urap Urap: knapperige groenten in gekruide kokos
Heb je zin in een groentengerecht, maar weer eens wat anders dan petjel? Probeer dan eens urap (oerap). Het is een van oorsprong Javaans gerecht, waarmee je naar eigen smaak kunt experimenteren wat betreft groenten en pittigheid. De groenten worden gemengd met geroosterde kokos. Het lekkerste is natuurlijk verse geraspte kokos, maar je kunt ook de gedroogde kokos gebruiken die je bij de toko kunt kopen.
Ingredienten:
- taugé
- kousenband of haricots verts (even kort koken tot ze beetgaar zijn)
- spitskool of witte kool in stukjes gesneden en even in kokend water onderdompelen
- eventueel spinazie of kangkung ( ook even blancheren)
- gedroogde kokos of de geraspte kokos van 1 kokosnoot
- stukje trasi
- 2 uien
- 4 knoflook
- 2 djeruk perut blaadjes (citroenblad)
- eventueel een klein stukje kentjur-wortel (heeft een heel specifieke smaak)
- beetje suiker
- rawit pepertjes of stukje madame jeanette peper (maak het gerecht zo heet als je wilt)
- zout
- olie
- beetje water
Bereiding:
- Wrijf de uien, knoflook en pepers (en eventueel kentjur) fijn met de suiker en de trasi.
- Verhit een beetje olie in een koekenpan of hapjespan en bak de kruidenpasta even goed aan, samen met de blaadjes djeruk perut en zout naar smaak. Laat het even goed doorbakken.
- Doe er dan de geraspte kokos bij en laat de kokos even meebakken.
- Voeg een beetje water toe zodat het een smeuige massa wordt. Niet teveel, het moet geen papje worden.
- Doe de groenten in een grote schaal en roer de kokosmassa door de groenten heen. Eventueel nog wat extra zout toevoegen. (je kunt ook de groenten in de pan even heel kort meebakken met de kruidenmassa).
Dit gerecht is lekker bij witte rijst of als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd. De groenten hoeven niet opgewarmd te worden, het is eigenlijk een soort salade! Kijk hier voor een video hoe je urap urap kunt bereiden!
Rubriek: javaanse recepten, groenten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten