Tjauw min: Surinaamse bami (Chow min)


Als je nog wat geroosterd varkensvlees of kip over hebt, dan kun je van de restjes Tjauw min maken. Dit is een surinaamse variant op bami. In het recept wordt fachong gebruikt, dat zijn chinese worstjes, ook te krijgen van kip. Het is niet noodzakelijk om dit in de tjauw min te doen. Als je de fachong weglaat, maak dan wel wat extra geroosterd vlees.




Ingredienten:
- 500 gr.  Chinese mie
- geroosterd varkensvlees of geroosterd kippenvlees
- 3  knoflook
- 200 gr. Fachong
- 1 bosje kaisoi
- 1 ui
- fijngesneden selderij
- maggiblokjes of kippenbouillonblok
- zout
- mespunt adji-no-moto
-  kleine theel. suiker
- lichte ketjapsaus
- olie
- eventueel trassi

Bereiding:
- Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing.
- Spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken.
- Gebruik een klein deel van het geroosterde vlees om in kleine stukjes te snijden. Hou de rest apart en snij deze later in plakjes om het bij de mie te serveren.
- Ui en knoflook fijn snijden.
- Bak de ui en knoflook in de hete olie.
- Voeg het kleinste gedeelte van het vlees toe.
- Voeg de plakjes fachong toe.
-  Voeg maggiblokjes, (eventueel stukje trassi) suiker, adji-no-moto en ketjapsaus toe.
- Doe er dan de mie bij en roer het geheel goed om zodat de mie wordt gebakken.
- Was de kaisoi en snij deze in grove stukken. Pas op het allerlaatst als het vuur uit gaat de kaisoi er door roeren, zodat de groenten knapperig blijven. Serveer met de rest van het geroosterde vlees in dunne plakjes gesneden en zuur.


Tip: Je kunt er ook nog in reepjes gesneden omelet doorheen doen.

Rubriek: chinese recepten, bami.

30 opmerkingen:

  1. Ik heb dit net gemaakt. Hij smaakt heerlijk. Bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. surinaamse variant van bami?trassi in tjauw min? selderij? tjonge jonge jonge,sorry hoor maar ik heb een bloed hekel aan gerecht verkrachting.Noem het a.u.b. geen tjauw min want dat is het niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. je leest nooit beter ..er staat eventueel trasie

      Verwijderen
  3. T.a.v. de voorgaande reactie: Niks mis met dit recept! Ik maak het ook al decennia zo en heb receptenboeken van onder andere Soeng Gnie waar het ook zo in staat! Wat wil je er nog meer van maken dan? Bladgoud erin ofzo?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ipv dat "anoniem van 25-7" dan een, in zijn of haar ogen, het juiste recept plaatst krijg je alleen overbodig commentaar.
    En bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. om terug te komen op mijn "overbodige"commentaar...ik weet niet in welk recept van tjauw min er trassie gaat ,dus die eventueel kun je achterwege laten.Je bent vast geen surinaamse of een wannabe als je het surinaamse variant op bami noemt.Tjauw min oftewel chow mein is bami op z'n chinees/surinaams.De bami met spaghetti is bami op zijn javaans/surinaams en daar gaat trassie in. Domme opmerking over bladgoud en wat boeit soe ngie mij? omdat het door soegnie zo wordt gemaakt is het haleluja?En waarom schrijf jij trouwens recepten van anderen over? Als je iets doet doe het goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry hoor vind het heel knap dat er iemand zijn /haar recepten met de wereld wilt delen... als jij het zo beter weet maak je eigen blog en met jouw recepten niet nodig voor onnodig negatieve, hatelijke mensen die het zelf niet doen, maar alleen commentaar op andere geven!!! Go and do your own think!!!

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
  6. Mang!!! Anoniem lult met mpp.
    ikm gebruik zelf geen trassi, maar als men het nodig vindt, is helemaal in te vullen door de persoon zelf. Het blijft nog steeds gebakken mie, ofwel chow mein. no klets!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. wauw mevrouw 25 -7 je hebt problemen met je zelf het verschil is toch de kaisoi er in en de geroosterde varkenvlees of kip de rest is eigen creativiteit koken is een kunst en ik vond het ook heerlijk op deze manier toppie haretlijk bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het maakt niet uit of er nou wel of niet trassi en selderij in moet. En of het dan wel chow min mag heten. Ik en mijn gezin vinden het heerlijk. Bedankt! Smakelijk eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Er zijn nou eenmaal van die mensen die zo hatelijk jaloers zijn en kunnen echt niet op een positieve manier reageren. Ik maak het ook met tasje en selderij, super lekker. Trouwens ik ben een paar keer in Suriname geweest en heb het daar ook zo gegeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ga helemaal stuk hierπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
    Mensen reageren over en weer bijzonder aardig en volwassenen.
    Fijne dag allemaal and spread the love 😘

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik vind het jammer dat iemand wordt afgekraakt omdat hij/zij aangeeft dat er geen trassi in de Chow min moet.
    Volgens origineel recept hoort er geen trassi in.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mensen...lees eens goed. Er staat eventueel trassi...eventueel...voor de liefhebbers. Wat een gedoe om een beetje eventuele trassi!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gedaan, in geen 2 jaar Surinaamse tjauwmin gegeten. Het is geen honger maak rauwe bonen zoet. Het is gewoon prima hoor. Genoten πŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ

      Verwijderen
  14. Tja in Surinaamse nasi gaat trasseer maar kan toch ook in chow min
    Dat moet je toch zelf weten
    Voor de rest gewoon een lekkere maaltijd
    En nog even voor de mensen met een kort lontje "relax" doe eens aardig
    Je kan je ook normaal profileren

    Fijne dag allemaal :)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Er is een verschil tussen de chinese bami (Tjauw men) en de javaanse bami. In de tjauw min gaat geen trassi en ketjap, dit zijn javaanse(indische) kruiden.Tjauw min gaat hoi sin, soya saus en visolie en smaak versterkers zoals vet-sin of adjinomoto. De javaanse bami heeft meer kruiden. Uiteraard is een ieder vrij om zijn/ haar gerecht naar eigen smaak te maken. Daarover valt niette twisten.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Juist met die selderij maakt het af en weet je wat ook nog lekker er bij is in het restaurant waar ik heb stage hebt gelopen at ik het met rund er in kapot lekker ��

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik krijg nooit de echte chowmin smaak er in die ook in de restauant is. Wie weet wat ik niet goed doe?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat een domme reacties van een bepaald figuur. Kook zoals je het lekker vind. Ik ben zelf een Hollander met Duits bloed die in BelgiΓ« woont en ja, een Javaanse schoonbroer heeft. Maak zelf mijn Roti (inclusief platen), broodje bakkeljauw, sambal en bapao. Nu dan eens deze bami proberen. Mijn gedachte is dat het maar lekker mag zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik vind afwerken met een scheutje sesamolie superlekker erbij... ik gebruik gewone paksoi beetje soepgroente en de olie waar ik me vlees in gebakken heb... o ja niet te missen bij mijn gerechtje is chinese 5 kruiden en aromata mjummm

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Iedereen maakt het anders.... :D :D :D :D

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Heerlijk mijn 5 minuten gelezen over een recept wat wel en niet kan !! Echt top .. ik doe er maar een stukje kaas doorheen ! Hahahahaha

    BeantwoordenVerwijderen