Okersoep met zoutvlees

In Suriname eet men de okersoep niet als voorgerecht maar als hoofdmaaltijd, net zoals in Nederland de erwtensoep als hoofdmaaltijd wordt gegeten. De okersoep moet daarom flink gevuld zijn. Je kunt er rijst doorheen doen (of de soep over de gekookte rijst doen) en een aantal groenten om de maaltijd nog gezonder te maken.




Ingrediënten
- 250 gram zoutvlees
- 250 gr runderpoelet of soepvlees
- 500 gr. okers
- 3 liter water
- 2 uien
- 2 tomaten
- 2 laurierbladjes
- 5 pimentkorrels
- maggiblokjes of rundvleesbouillonblokjes
- fijngesneden selderij
- 250gr tajerbladeren
- 2-3 antroewa’s in vieren gesneden
- zwarte peper en een hele madame jeanettepeper

Bereiding:
- Kook eerst het zoutvlees uit en snij het in blokjes.
- Breng het water aan de kook met het zoutvlees en het soepvlees.
- Als er schuim op het water komt, haal dit er af en voeg de gesneden uien, tomaten, pimentkorrels, laurierblaadjes en de selderij toe.
- Kook het vlees op laag vuur gaar.
- De okers wassen en de harige stukjes er af halen, dan de okers in rondjes snijden en meekoken in de bouillon.
- De antroewa's wassen, het steeltje korter snijden en laten meekoken.
- Zwarte peper en de madame jeanettepeper, bouillontablet of zout naar smaak toevoegen. Zorg ervoor dat de madame jeanettepeper niet stuk gaat. Het gaat om de smaak. Haal hem er uit als je denkt dat hij gaat scheuren.
- De steeltjes van de tajerbladeren halen, wassen en in kleine stukjes scheuren. Op het laatst, als het vlees echt helemaal zacht is, doe je de tajerbladeren erbij. Als alle groenten zacht zijn en de soep dik is geworden, dan kun je hem opdienen. Doe wat gekookte rijst in een kom en schep daar de okersoep overheen.

Tip 1: Kip kan ook worden gebruikt in plaats van rundvlees
Tip 2: Voeg als extra vulling cassave toe, samen met de antroewa's.
Tip 3: Voeg schijven groene banaan toe, samen met de antroewa's.
Tip 4: Vervang de tajer door diepvriesspinazie
Tip 5: Doe wat gedroogde garnalen bij de soep. Eerst even wassen.
Meer soepen.

10 opmerkingen:

  1. ik mis het gedeelte waarin
    is aangegeven als het zoutvlees
    eerst apart moet uitkoken en
    in stukken snijden en daarna
    moet toevoegen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt helemaal gelijk. Soms lijkt het zo vanzelfsprekend, maar het is goed om het bij ieder recept opnieuw te vermelden. Ik zal het recept aanpassen. Bedankt voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. haiii
    ik heb een vraag moet de antroewa heel laten of in stukjes snijden.

    MVG

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De oker moet samen met de tayerblad op het eind, anders gaat hij smelten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kan ik ook kip en rund in de soep doen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zou graag een recept willen voor surinaamse krabsoep. Weet u waar ik dit kan vinden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan de krabben als ze zijn schoon gemaakt een half uur mee koken. Ze zijn dan mooi rood en zelf laat ik dan gedroogde vis achterwege

      Verwijderen
  8. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Giaonhan247 chuyên dịch vụ mua hộ hàng mỹ về VN và dịch vụ ship hàng nhật uy tín, giá rẻ cũng như chia sẻ kinh nghiệm cách order taobao về VN giá rẻ.

    BeantwoordenVerwijderen