Voor nasi goreng bestaan vele recepten. Dat is ook niet zo verwonderlijk, omdat het eigenlijk bedoeld was als ontbijt waarbij de restjes van de vorige dag werden gebruikt. Eigenlijk is er dus geen standaard recept voor nasi. Je kunt zelf bepalen wat je er in wilt doen.
In deze variant kun je restjes gebakken of gekookte kip gebruiken of bacon en restjes varkensvlees.
Ingredienten:
- hoeveelheid gekookte witte rijst naar het aantal personen
- restjes gekookte of gebakken kip (te vervangen door bacon of restjes varkensvlees)
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode of witte ui
- 1 rode spaanse peper
- een handvol dun gesneden prei of lenteuitjes
- kippenbouillonblok(jes)
- zout, zwarte peper
- stukje trassi
- ketjap en eventueel vissaus
- paar eetlepels olie
- eetlepel fijngesneden selderij
Bereiding:
- Snij de ui, de peper en de knoflook fijn.
- Laat de olie in een wadjan goed heet worden en bak eerst de uien. Als deze geel worden en lekker gaan ruiken, doe er dan de knoflook en gesneden rode peper bij.
- Bak dan de restjes vlees mee (als je bacon gebruikt, kun je deze in stukjes gesneden al eerder bij de uien voegen).
- Voeg de trassi (halve theelepel) en het bouillonblok toe en bak alles goed door.
- Als alles goed is doorbakken roer je er op het laatst de gesneden prei doorheen of lenteuitjes.
- Direct de rijst er doorheen roeren zodat de groenten knapperig en frisgroen blijven.
- Maak de nasi op smaak met ketjap en eventueel wat extra zout of vissaus.
- Als het gerecht klaar is kun je er de zeer fijngesneden selderij doorheen roeren.
Serveer de nasi met een lekkere sambal, kroepoek, stukjes tomaat en komkommer en eventueel wat seroendeng.
Tip 1: Bak een omelet en snij deze in zeer kleine stukjes. Deze op het laatst door de nasi roeren.
Tip 2: Je kunt ook extra fijne diepvriesdoperwtjes als groenten gebruiken. Bak deze mee vanaf het moment dat je het vlees hebt gebakken.
Tip 3: Vissaus is een makkelijke en lekkere smaakmaker. De vissaus is bij iedere toko te krijgen.
Tip 4: Als je de rijst speciaal gaat koken voor de nasi, dan kun je er ook wat kippenbouillonblokjes bij doen, zodat de rijst al smakelijk is van zichzelf.
Meer rijstgerechten.
Salamblad en Laos?
BeantwoordenVerwijderen