Gudangan: Javaans-Surinaamse sambal Goedangan van groenten met kokos en peper

Gudangan is een Javaans-Surinaams gerecht van verse groenten met peper en kokos (Urap). Hoe meer peper, hoe lekkerder! Gebruik in ieder geval taugé, kousenband of dunne sperziebonen en eventueel verse bladgroenten (amsoi, klaroen, Chinese tong ho of goma-wiri).








Ingrediënten:
- 1 pond gedroogde kokos (vers geraspte kokos is het lekkerste en die hoef je niet te weken)
- stuk gepofte trasi (ongeveer een eetlepel)
- 6-8 teentjes knoflook
- 1 stukje verse kentjur (naar smaak, mag ook geraspte laos zijn)
- verse adjoema peper(s) of madame Jeanette peper(s) (rood)
- 1 eetlepel bruine suiker of gula jawa
- zout naar smaak
- verse groenten

Bereiding:
- Week de gedroogde kokos enkele uren van te voren met 3 kopjes kokend water. Goed mengen.
- Wrijf de knoflook fijn met de peper(s), kentjur, trasi, zout en suiker.
- Meng dit met de geraspte kokos.
- Verhit een wok op hoog vuur en doe het kokosmengsel hier in.
- Roer net zo lang tot het droog wordt en het mengsel een bruine kleur krijgt.
- Blancheer de groenten zo kort mogelijk. Eerst de harde groenten die iets langer nodig hebben, zoals kousenband of sperziebonen. Uit het water halen en met koud water afkoelen. De andere groenten alleen even onderdompelen en direct afspoelen met koud water.
- Laat de groenten heel goed uitlekken, zodat er geen water meer aan zit.
- Vermeng het afgekoelde kokosmengsel met de afgekoelde groenten en serveer met hardgekookte eieren in partjes!

Rubriek: javaanse recepten, groenten



3 opmerkingen:

surinaams catering zei

lijkt mer erg lekker!

Anoniem zei

gepofte trassie??? Wat is dat???

Surinaams Eten! zei

Je kunt kant en klare gepofte trassi kopen, maar ook rauwe trassi in grotere blokken die je zelf nog even in een droge pan moet poffen.