Wie nog niet zo bekend is met het bereiden van Javaanse gerechten zal zich misschien vaak laten afschrikken door de lange lijst met onbekende ingrediënten. Toch is dit niet nodig, want na een paar keer ken je alle kruiden en deze komen vaak terug in verschillende gerechten. Kruiden als laos, sereh, salam, djeruk perut, djahé (gember) en laos mogen niet ontbreken in je vriezer. Ja inderdaad...de vriezer, want deze kruiden kun je heel makkelijk invriezen. Spoel ze van te voren goed af en snijd de laos en djahé altijd in schijven voor je ze invriest. De sereh, salamblaadjes en djeruk perut-blaadjes kun je ook invriezen. Deze kruiden zijn bij alle toko's te krijgen. Zorg er wel voor dat de kruiden allemaal in aparte afsluitbare zakjes worden ingevroren en zet met een stift de naam er op.
Gebruik voor dit gerecht echt goede ketjap, zoals ketjap A (zoet) en Black Soy (zout). Hou je niet zo van zoet, gebruik dan in verhouding wat meer van de zoute ketjap.
Ingrediënten:
- 500 gram of meer kipfilet
- 1 rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 4 lomboks (of 1 madame Jeanet peper als je van heel heet houdt)
- theelepel ketumbarpoeder (= korianderpoeder)
- theelepel trassi
- zwarte peper
- 1 sereh
- 2 blaadjes salam
- 1 schijf laos
- 1 schijf gember
- 1 theelepel suiker
- halve theelepel Chinees 5-kruidenpoeder (optioneel)
- scheutje zoete ketjap A
- scheutje zoute ketjap
- zout en kippenbouillonblokje
- paar eetlepels zonnebloemolie
Voorbereiding:
- Snij de kipfilet in stukjes en doe ze in een schaal.
- Doe er de helft van de fijngesneden ui bij en de geperste knoflook.
- Snij de lomboks in ringen en voeg deze ook toe.
- Dan de ketumbar, laos, djahé, zout, zwarte peper, salamblaadjes, 5-kruidenpoeder en een klein scheutje van de 2 soorten ketjap er bij en roer alles goed door elkaar. Je kunt het een tijdje laten marineren, maar dat is niet noodzakelijk.
Bereiding:
- Verhit een wok en pof hier de trassi even een minuutje om en om, zodat ze nog lekkerder gaat smaken.
- Haal de trasi er uit en doe er de olie in.
- Verhit de olie goed en voeg dan het theelepeltjes suiker toe.
- Voeg voordat het gaat karameliseren de rest van de gesneden ui toe en bak deze een minuut.
- Voeg dan de gemarineerde kip met kruiden en ketjap toe en bak alles even goed aan en verkruimel de trassi en het bouillonblokje er over.
- Voeg de sereh (leg er een knoop in) toe en een scheutje water toe.
- Laat het gerecht aan de kook komen en voeg dan naar smaak extra ketjap toe.
- Voeg een scheutje water toe.
- De kip moet minimaal een kwartier stoven, zodat het meeste vocht is ingekookt. Het gerecht moet een mooie donkere kleur krijgen.
Eet er een lekkere komkommersalade bij of roerbak snel wat gesneden groenten, zoals Chinese kool of verse (voorgekookte) sperzieboontjes.
Rubriek: javaanse recepten, kipgerechten
7 opmerkingen:
Een vraag over de trassi, van te voren even om en om bakken. Ik heb zo'n blokje trassi waar ik dan een stukje afbreek moet ik het als stukje bakken of gelijk verbrokkelen? groetjes San
De kant en klare gebakken trassi kun je gewoon verbrokkelen in het gerecht. Als je rauwe trassi hebt, dan kun je die beter even oplossen in een klein beetje water en dan toevoegen tijdens het bakken.
Vandaag dit recept gemaakt inclusief de Madame Jeanet!
In een woord, HEERLIJK, echt een aanrader!
In je beschrijving heb je het over djeruk perut blaadjes maar die zie ik bij de ingrediënten niet terug
Farley tip
Doe na het stoven je kip in de oven. Laat je saus gewoon in je pan staan voor op je bami of Nasi. Kip droog laten bakken in de oven geeft er een andere smaak aan.
Mmm..Lekker hoor
Een reactie posten