Er bestaan veel recepten voor het maken van pom. Ik zal er zoveel mogelijk plaatsen. Natuurlijk mag het recept van de surinaamse huishoudschool niet ontbreken.
Ingredienten:
- 1 kg kip(b.v. poten of drumsticks)
- 1 zak diepvries pom tajer
- 3 grote tomaten of 4 el tomatenpuree
- 1 pakje margarine of boter
- (1 el suiker)
- 2 uien
- (250 gr zoutvlees)
- 2 kippenbouillonblokjes
- peper,zout,nootmuskaat
- sap van 2 sinaasappelen
- 1 verse madame jeanette peper
Bereiding:
- De kip in stukken snijden,wassen en afdrogen
- De stukken kip inwrijven met een mengsel van peper,zout en nootmuskaat.
- (optioneel) Het zoutvlees in stukjes snijden en ontzouten
- De margarine heet maken en de kip en het zoutvlees bruin bakken.
- het vlees uit het vet halen
- De genipperde ui en stukjes tomaat bakken
- Het vlees erweer bij doen.
- 2 glazen water en de bouillonblokjes toevoegen
- alles stoven met een verse peper
- De tajer ontdooien
- Het sinaasappelsap erdoor voegen om verkleuring te voorkomen
- Het vlees op smaak brengen en uit de jus halen.
- Een deel van de jus vermengen met de tajer,iets suiker hieraan toevoegen en peper en zout.
- In een beboterde vuurvaste schaal doen
- Hierop de stukken kip en zoutvlees doen en met het overige tajermengsel bedekken
- De pom overgieten met de jus en in een hete oven gaar en bruin bakken op 200-230C
- De pom is gaar wanneer een mes erin gestoken een bruin papje vertoont in ongeveer 1 uur tot 1,5 uur
Officieel hoor je de botjes in de kip te laten zitten en die er tijdens het eten uit te halen, maar makkelijker is om de poten met bot te bakken en daarna het vlees van de botjes af te halen en de kip zonder botjes door de pom te mengen. Meer pom.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten