Baka Bana (bakabana): Surinaamse gebakken banaan met pindasaus


Baka bana is in Suriname een geliefde snack. Je kunt het eten met petjel-of pindasaus, maar ook zonder saus is het heerlijk! Gebruik voor de baka bana bakbananen, die niet al te overrijp zijn.

Surinaamse gebakken aubergine met peper

Aubergine is een heerlijke groente en kan worden verwerkt in vele gerechten. In dit gerecht wordt de aubergine knapperig gebakken in olie en dan verwerkt in een pittig gerecht.

Surinaamse lemmet: kue lemet, een Javaanse lekkernij van geraspte cassave gevuld met zoete kokos

Lemmet of Kue Lemet is een heerlijke Javaans-Surinaamse lekkernij van geraspte cassave met kokos en suiker en gestoomd in bananenblad. Het lijkt erg veel op Surinaamse dokoen.

Roti sambal: Surinaamse sambal voor bij de roti


Dit is een makkelijke versie voor de sambal die bij de roti wordt gegeten. De sambal bestaat uit verse tomaten, ui, knoflook, azijn, suiker en zout. Voeg zelf het gewenste aantal Surinaamse pepers toe, zodat je zelf kunt bepalen hoe heet je de sambal wilt hebben.

Surinaamse recepten: Antroewa met zoutvlees

Antroewa is een Surinaamse groente die onrijp wordt verwerkt. Je moet de antroewa na het snijden direct verwerken in een gerecht, omdat ze snel bruin kleurt. In dit recept wordt de antroewa gestoofd met zoutvlees, maar je kunt ook gedroogde garnalen gebruiken.

Abon Sapi: drooggebakken krokant Javaans rundvlees

Abon is een drooggebakken gerecht van vlees. Het kan zowel van kip als van rundvlees worden gemaakt en in dit recept wordt rundvlees gebruikt. Abon is een bijgerecht en moet goed droog worden gebakken en daarna goed gedroogd worden, zodat het bewaard kan worden. 

Zuurzak siroop: Surinaamse siroop van zuurzak

Zuurzak is een tropische vrucht met veel eigenschappen die goed zijn voor de gezondheid. In Suriname wordt er een heerlijke siroop van gemaakt. Het recept is niet moeilijk te maken!

Tumis van aardappelen: Tumis Kentang

Tumis is een makkelijk gerecht van aardappelen en wordt als bijgerecht bij de rijst gegeten. Gebruik voor dit recept vastkokende aardappelen. In combinatie met maggiblokjes is dit een vegetarisch gerecht.

Sopropo met zoutvlees en gedroogde garnalen

Sopropo is een populaire Surinaamse groente. Ze smaakt bitter, maar in combinatie met zoutvlees en garnalen is dit erg lekker. Je kunt er ook nog madame Jeanette peper aan toevoegen als je van heet houdt!

Saté van Hollandse kokkels!

De Nederlandse kustwateren liggen vol met kokkels, maar ze worden hier ondergewaardeerd. Toch zijn ze erg lekker en kunnen zelfs tot saté worden verwerkt. Probeer er eens saté van te maken volgens onderstaand recept!

Dokoen of dokun: Surinaamse lekkernij van cassave met kokos in bananenblad

Cassave Dokun is een geliefde lekkernij in Suriname. Dokoen wordt gemaakt van geraspte cassave, gemengd met kokos en daarna gerold in een bananenblad en gestoomd. Dokoen lijkt veel op de Javaanse lekkernij Kue Lemet.

Rempeyek Udang: Javaanse garnalenkoekjes

Voor de liefhebbers van de Javaans-Surinaamse keuken is dit een lekkere tip: Rempejek Udang. Het is een makkelijk recept en snel te maken met verse grote garnalen. Heerlijk met lenteuitjes, maar die zijn niet noodzakelijk in dit recept. Deze hoeveelheid is voor ongeveer 6 stuks, maar kan worden vermenigvuldigd door verdubbeling van de ingrediënten. Kijk op de video hoe het moet!

Surinaamse chutney sambal van groene mango

In Suriname krijg je bij Hindoestaanse gerechten vaak mango chutney. Het is een zeer hete sambal die is gemaakt met madame jeanette of adjoema pepers. De smaakcombinatie van mango met Madame Jeanette of adjoema pepers is heerlijk! Om het beste resultaat te krijgen, kun je het beste de Surinaamse groene mango's gebruiken, omdat deze niet zoet zijn.

Surinaamse bara: een heerlijke Surinaamse snack! (met video)

Bara is een populaire Surinaamse snack, die bijna iedereen lekker vindt. Het is niet altijd makkelijk om ze precies te krijgen zoals het hoort. Met dit eenvoudige recept lukt dat wel!

Jangan Bening: Javaanse heldere soep van groenten met rijst en zoute vis

Jangan bening is een  populair Javaans-Surinaams gerecht. Eigenlijk is het een heel eenvoudige soep met alleen groenten, maar om het goed te maken is de juiste balans tussen zoet en zout erg belangrijk. De soep moet helder blijven en niet overheersend van smaak zijn en in ieder geval naar ui smaken. Hij wordt opgediend met witte rijst met daarbij gebakken droge zout vis en sambal om het gerecht pittig te maken.