Tjoka of choka: Surinaamse sambal van aardappel, tomaat of aubergine


Tjoka ofwel Choka is een Surinaamse bijgerecht van Hindoestaanse oorsprong en wordt gegeten als een soort chutney. Het bestaat meestal uit aubergines, maar kan ook worden gemaakt van aardappelen of tomaten. In dit recept worden aardappelen gebruikt, die worden vermengd met uien, peper en knoflook.




Ingrediƫnten:
- een aantal grote aardappelen
- 1 of 2 Surinaamse pepers
- zout
- 1 rode of witte ui
- 2 of 3 teentjes knoflook
- olie

Bereiding:
- Kook de aardappelen gaar in de schil.
- Ontdoe de aardappel van de schil en leg ze apart.
- Snij de ui in flinterdunne reepjes.
- Wrijf de knoflook fijn met een beetje zout en de peper (zonder zaadjes als je het gerecht minder heet wilt).
- Voeg dit mengsel bij de aardappelen die je helemaal fijnprakt.
- Doe het in een kom en leg hierop de fijngesneden ui.
- Verhit een paar eetlepels olie in een kleine pan en giet deze hete olie over de choka.
- Alles goed door elkaar roeren. Eventueel nog zout naar smaak toevoegen.

Rubriek: hindoestaanse recepten, sambal/chutney


Geen opmerkingen: