Surinaamse Kwie Kwie met masala


Kwie Kwie is een van de meest geliefde vissen om te eten in Suriname. De vis is gepantserd en ziet er vreemd uit, maar is erg lekker. In dit recept wordt de vis gebakken en gestoofd met masala. Zodra de vis gaar is moet het pantser er worden afgepeld.








Ingrediƫnten:
- 10 kwie kwie vissen
- 2-3 eetlepels Surinaamse masala
- 4 knoflook
- 1 rode ui
- 1/2 tomaat
- 1 Surinaamse peper (eventueel zaadjes er uit halen als je niet van te heet houdt).
- half kopje water
- maggiblokje of bouillonblokje
- olie
- eventueel wat fijngesneden selderij

Bereiding:
- Vissen schoonmaken door de snorharen en vinnen er af te knippen en vuil tussen de schubben weg te halen.
- Snij de zachte onderkant van de vis open (de harde bovenkant kun je niet snijden) en haal de ingewanden en kieuwen er uit.
- Vis goed afspoelen met water en dan een beetje zout in de inkeping en aan de onderkant wrijven.
- Bak de vis in de ruime hete olie halfgaar.
- Verhit in een pan een paar eetlepels olie en fruit hierin de fijngesneden ui, knoflook en gesneden peper.
- Je kunt de Surinaamse peper ook in zijn geheel laten meestoven als je niet van heet houdt.
- Voeg de gesneden tomaat en maggiblokje toe en alles even bakken.
- Voeg dan de massala toe.
- Voeg dan de gebakken kwie kwie toe en schep alles goed om.
- Voeg dan een beetje water toe en laat de vis stoven tot ze gaar is (als je met een lepel makkelijk een schub los kan krijgen).
- Er kan op het laatst nog wat fijngesneden selderij worden toegevoegd.

Tip: Je kunt ook nog wat okers toevoegen aan dit gerecht. Haal de uiteinden van de okers en voeg ze toe nadat je de vis hebt toegevoegd aan het gerecht, zodat alles samen kan stoven. Het is erg lekker om er een blikje kokosmelk aan toe te voegen. Gebruik dan wat minder water.

Rubriek: visgerechten


2 opmerkingen:

esther houtop zei

Zit er in dit visje geen graat, of bot dat als je hem inslikt dat je dan gelijk dood bent?

jopie zei

2139Bij elke vis met graat bestaat de kans dat je doodgaat als je't eet. Daarom moet je dit niet te gulzig eten en geduld betrachten bij 't pellen van 't harnas en 't vlees. Met geduld overwin je alles.