Moksi alesi met bitawiri

Bitawiri kun je stoven zoals in het vorige recept, maar je kunt er ook een heerlijk moksi alesi mee maken. Moksi alesi is een rijstschotel, waarbij de rijst samen met vlees, gedroogde vis en groenten wordt gegeten. De enigszins bittere smaak van bitawirie is heel goed te combineren met moksi alesi.







Ingredienten:
- 1 bosje bitawiri
- 250-500 gram zoutvlees
- een klein pakje bakkeljauw of andere gedroogde vis (of gedroogde garnalen)
- 1 kleine gesneden ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 kippenbouillonblokjes of kippenbouillonpoeder (zie onderaan dit recept)
- halve tomaat in stukjes gesneden
- zwarte peper
- mespuntje suiker
- mespunt ajo-ni-moto
- 500 gram rijst (of meer naar gelang het aantal personen)
- zonnebloemolie 













 Voorbereiding:
 - Begin met het zoutvlees uit te koken (20-30 minuten)
- Week de gedroogde vis of de garnalen in heet water voor ongeveer 20 minuten.
- De bitawiri maak je schoon door de blaadjes te plukken, zodat de nerf in het midden wordt verwijderd.
- Het is belangrijk om de bitawiri goed te wassen, omdat er zand tussen kan zitten. Laat ze eerst in een bak water liggen, zodat het zand naar beneden kan zakken en was daarna de bitawiri nogmaals goed tot je zeker weet dat er geen zand meer in zit.
- Snij de bitawiri fijn.
- Snij het uitgekookte zoutvlees in stukjes en scheur de geweekte vis in kleine stukjes.
- Snipper de ui en de knoflook.

Bereiding: 
- Verwarm een paar eetlepels olie in een pan die groot genoeg is om later ook de rijst te laten uitzetten en met een deksel af te dekken.
- Fruit de ui even tot ze lichtbruin is en voeg dan het zoutvlees (en eventueel gedroogde garnalen) toe. - Voeg dan de knoflook, tomaat, kippenbouillonblokjes of poeder, suiker, ajo-ni-moto en zwarte peper toe en laat het even bakken.
-Voeg nu ook de bitawiri toe met een beetje water en laat het nog even stoven.
- Op het laatst de stukjes bakkeljauw of andere geweekte zoute vis erbij doen.

Rijst toevoegen
- Was de rijst in een zeef tot het water helder is.
- Doe de uitgelekte rijst bij de gestoofde bitawiri, roer alles goed door elkaar en voeg dan water toe. 
- De hoeveelheid water is afhankelijk van de hoeveelheid rijst en vergt enige oefening. Meestal is het goed als het water een vingerkootje boven de rijst staat. Dat is ongeveer 1 kopje rijst op 1 1/2 kopje water.
- Breng de rijst aan de kook en zodra het water kookt even goed omroeren en dan het deksel op de pan. Laat de rijst op de kleinste warmtebron of gaspit langzaam gaar worden in minimaal een half uur. Mocht de rijst niet zout genoeg zijn, voeg dan nog wat van het kippenbouillonpoeder of zout door de rijst.

Eet de moksi alesi met een lekkere sambal of antroewa op azijn.

Tip: voor een lekkere smaak aan de moksi alesi kun je een surinaamse peper mee laten stoven. Doe de peper er in zijn geheel in op het moment dat je de bitawiri gaat stoven met een beetje water. Als de rijst toegevoegd is en het water aan de kook is gebracht, haal dan de peper er uit en leg hem op de rijst als deze langzaam gaar gaat koken. Zorg dat de peper niet open gaat! Hij moet alleen zijn aroma afgeven.



Geen opmerkingen: