Eksi Koekoe

Eksi Koekoe is een heel populair Surinaams gebak. Het is gemaakt van een grote hoeveelheid eieren en vergt wat oefening om de koek echt perfect te krijgen. Hij moet luchtig blijven en daarom moet je voorzichtig te werk gaan tijdens het mixen en zorgen dat het beslag luchtig blijft.




Ingredienten:
- 12 verse eieren
- 12 eetlepels witte basterdsuiker
- 13 eetlepels gezeefde tarwe of patisserie bloem
- 1 zakje dr. oetker bakpoeder (de koek kan ook zonder bakpoeder worden gemaakt)
- 12 eetlepels gesmolten en afgekoelde roomboter
- 1 theelepel vanille essence
- 1 theelepel amandel essence
- 1/2 theelepel geraspte citroenschil
- suikermuisjes

Bereiding:
- Oven voorverwarmen op 200 graden.
- Flink bakblik of springvorm invetten, bodem en zijkanten bedekken met bakpapier, waarbij het bakpapier iets over de rand moet hangen.
- Zeef de bloem en hou deze apart.
- Eieren (kamer temperatuur) in een hoge kom mixen met de vanille- en amandelessence op de hoogste snelheid tot ze schuimig beginnen te worden.
- Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe en de citroenrasp.
- Geduld is belangrijk bij deze koek, want hoe langer je mixt, hoe beter het resultaat. Minimaal 15 minuten mixen is belangrijk!
- Mocht de massa toch iets gaan inzakken, verlaag dan de snelheid van het mixen
- Voeg nu lepel voor lepel de gezeefde bloem (met eventueel bakpoeder) toe, waarbij je de mixer op de laagste stand laat draaien. Het is belangrijk dat het beslag luchtig blijft!
- Voeg nu lepel voor lepel de boter door de massa en laat het hierna nog een minuut langzaam mixen.
- Doe daarna het deeg direct in een ingevet bakblik en in de oven. 

Bakken:
- Plaats het bakblik in het midden van een volledig voorverwarmde oven tot 200 graden.
- 10 minuten op 200 graden bakken, daarna de temperatuur terugbrengen naar 175 graden.
- De oven aboluut niet tussendoor openen, want dan zakt de koek in.
- Na 30 minuten openen om te kijken of hij gaar is door met een sateprikker of breinaald in het midden te prikken. Als de prikker droog blijft, dan is de koek klaar.
- Bak de koek in ieder geval tot hij aan de bovenkant goudbruin is.
- Direct bestrooien met suikermuisjes en af laten koelen.
- Als de koek is afgekoeld kun je hem makkelijk uit het bakblik halen door middel van het bakpapier.

Meer gebak.


17 opmerkingen:

Anoniem zei

Deze cake vandaag voor het eerst gebakken, na ong 17 mixen de bloem lepel voor lepel toegevoegd maar het beslag zakte gelijk in, al het luchtige was binnen twee minuten verdwenen. De mixer stond op de laagste stand, wat kan hier de oorzaak van zijn?
Oh en voor de mensen die deze cake voor t eerst gaan bakken, gebruik een gesloten vorm of het bakpapier anders druipt het beslag uit de vorm...

Anoniem zei

hallo ik het eksikoekoe gemaak voor de eerte keer .als heb ik goed gedaan .maar binnen was niet om hoog gekommen hoe kan dat

Anoniem zei

Zorg dat de oven op goed volume staat zodat de cake tijd heeft om te garen maak de oven gedurende het bakproces NIET OPEN Dit zorgt inderdaad voor inzakken

Anoniem zei

hoi, ik heb deze cake al een aantal keren geprobeerd en elke keer zakt het in. het beslag blijft wel mooi in volume, maar na het bakken is het zo plat als een dubbeltje. de oven maak ik tussendoor ook nietopen. Ik heb wel geen bakpoeder gebruikt.moet ik afgestreken of volle lepel bloem gebruiken. de bloem lijkt me wel weinig ten opzichte van die eieren. moet dat zo..
Graag bericht..
bijvoorbaat dank

Surinaams Eten! zei

Misschien is deze link een tip voor het bakken van een eksi koekoe voor beginners: http://www.mamjo.com/forum/index.php?topic=76816.0

MDJ zei

bedankt voor dit recept hor.is gelijk gelukt en maak t nu vaak,valt steeds weer in de smaak.lekker luchtige cake echt op zn surinaams thanx nogmaaLS

Anoniem zei

Blom en boter niet met de mixer door het eiermengsel doen maar heel voorzichtig omscheppen. Niet roeren! De Keksie is met kruiden, vruchten en rum. De Eksie is zonder. Hoop dat dit helpt.

Anoniem zei

hoeveel is dit

Anoniem zei

Hoelang en op hoeveel kan ik met hete luchtoven bakken

Anoniem zei

Ik heb dit recept vanmiddag geprobeerd, , maar alles gehalveerd, dit paste nu in een ronde springvorm van 24 cm!
Voorheen heb ik andere recepten geprobeerd, wat me elke keer niet lukte. Nu 3 kwartier aan een gesloten laten mixen ( hoorde van een oude Surinaamse mevrouw, dat wanneer je stopt en het minder lang doet, de cake inzakt!)
Verder recept opgevolgd.
Mijn oven heb ik op 180 graden gezet en de cake heeft er 1:40 uur ingestaan!

Hij is ZEER lekker geworden, top recept!!! Dankjewel!!

Unknown zei

je kunt de bloem en boter het beste er doorheen spatelen ipv mixen dan stort het niet in. ik heb trouwens ipv boter zonnebloemolie gebruikt

Anoniem zei

Mijn eksi kuku kom wel luchtig maar een beetje te compact uit.Hoe komt dat??hulp graag��

Willemien zei

Gisteravond voor het eerst gemaakt om te serveren bij de koffie op een Surinaamse ochtend. Ik was wat onzeker over de overtijd: moet de cake nĂ¡ de eerste tien minuten nog twintig minuten of nog dertig minuten in de oven? Ik deed in totaal 30 minuten, de cake was mooi gerezen en bruin geworden en de breinaald was droog. Maar bij het afkoelen zakte de cake toch een beetje in. Niettemin was de cake een groot succes bij de Nederlandse dames. En de volgende keer doe ik 35 minuten in totaal!

Anoniem zei

Net geprobeerd de cake te maken maar na het toevoegen van de bloem en boter zakte mijn cake beslag in. Klopt het? Ok

Anoniem zei

Ik heb hem gemaakt zo als het recept
Aan de hand van de recensies dat het luchtig moet blijven en snel instort heb ik 1 theelepel bakpoeder en 1 theelepel azijn toegevoegd voor luchtigheid met als gevolg dat het de pan uit rijst en hij was heerlijk

Unknown zei

Na de derde keer nu goed gelukt. Bij de vorige 2 keer gebruikte ik een keuken machine en nu een echte hand mixer, zag na 2 minuten al verschil dus mijn advies gebruik een hand mixer. Misschien lukt het dan wel.

Anoniem zei

Bedankt voor het recept!! Flinke bakblik aan welke afmeting moet ik denken? Alvast bedankt
Linet