Okersoep met zoutvlees

In Suriname eet men de okersoep niet als voorgerecht maar als hoofdmaaltijd, net zoals in Nederland de erwtensoep als hoofdmaaltijd wordt gegeten. De okersoep moet daarom flink gevuld zijn. Je kunt er rijst doorheen doen (of de soep over de gekookte rijst doen) en een aantal groenten om de maaltijd nog gezonder te maken.




Ingrediƫnten
- 250 gram zoutvlees
- 250 gr runderpoelet of soepvlees
- 500 gr. okers
- 3 liter water
- 2 uien
- 2 tomaten
- 2 laurierbladjes
- 5 pimentkorrels
- maggiblokjes of rundvleesbouillonblokjes
- fijngesneden selderij
- 250gr tajerbladeren
- 2-3 antroewa’s in vieren gesneden
- zwarte peper en een hele madame jeanettepeper

Bereiding:
- Kook eerst het zoutvlees uit en snij het in blokjes.
- Breng het water aan de kook met het zoutvlees en het soepvlees.
- Als er schuim op het water komt, haal dit er af en voeg de gesneden uien, tomaten, pimentkorrels, laurierblaadjes en de selderij toe.
- Kook het vlees op laag vuur gaar.
- De okers wassen en de harige stukjes er af halen, dan de okers in rondjes snijden en meekoken in de bouillon.
- De antroewa's wassen, het steeltje korter snijden en laten meekoken.
- Zwarte peper en de madame jeanettepeper, bouillontablet of zout naar smaak toevoegen. Zorg ervoor dat de madame jeanettepeper niet stuk gaat. Het gaat om de smaak. Haal hem er uit als je denkt dat hij gaat scheuren.
- De steeltjes van de tajerbladeren halen, wassen en in kleine stukjes scheuren. Op het laatst, als het vlees echt helemaal zacht is, doe je de tajerbladeren erbij. Als alle groenten zacht zijn en de soep dik is geworden, dan kun je hem opdienen. Doe wat gekookte rijst in een kom en schep daar de okersoep overheen.

Tip 1: Kip kan ook worden gebruikt in plaats van rundvlees
Tip 2: Voeg als extra vulling cassave toe, samen met de antroewa's.
Tip 3: Voeg schijven groene banaan toe, samen met de antroewa's.
Tip 4: Vervang de tajer door diepvriesspinazie
Tip 5: Doe wat gedroogde garnalen bij de soep. Eerst even wassen.
Meer soepen.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

ik mis het gedeelte waarin
is aangegeven als het zoutvlees
eerst apart moet uitkoken en
in stukken snijden en daarna
moet toevoegen

Surinaams Eten! zei

Je hebt helemaal gelijk. Soms lijkt het zo vanzelfsprekend, maar het is goed om het bij ieder recept opnieuw te vermelden. Ik zal het recept aanpassen. Bedankt voor de tip!

Anoniem zei

haiii
ik heb een vraag moet de antroewa heel laten of in stukjes snijden.

MVG

Surinaams Eten! zei

De antroewa kun je in vieren snijden!

nicci etnel zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Tati zei

De oker moet samen met de tayerblad op het eind, anders gaat hij smelten.

Unknown zei

Kan ik ook kip en rund in de soep doen