Snelle hap: rijst met Javaanse sajur bajem van spinazie

Als je van rijst houdt die overgoten is met soep, zoals de befaamde soto, dan is sajur bajem misschien ook een lekker gerecht om eens te proberen als je weinig tijd hebt om te koken. Je hoeft alleen maar rijst te koken, de snelle sajur te maken en er een gebakken lekkerbek of wat gebakken calemares bij te doen en je maaltijd is compleet. Ondanks dat het er niet opzienbarend uit ziet, is het verrassend lekker. Vergeet niet de sambal!







Ingredienten:
- witte rijst naar hoeveelheid personen
- 1 kleine (rode) ui fijngesneden
- 1 knoflook fijngesneden
- 1 rode lombok in dunne ringetjes gesneden
- flink stukje gebakken trassi (volle theelepel)
- zwarte peper
- halve theelepel suiker
- zout
- kippenbouillon van blokjes
- flinke hoeveelheid spinazie, ongeveer een groot vergiet vol
- blikje mais of kikkererwten
- olie

Bereiding:
- Verhit in een soeppan een paar eetlepels olie
- fruit hierin de ui, knoflook, rode peper en suiker
- bak de trassi mee (het stinkt, maar het moet echt voor de smaak. Later ruik je het niet meer).
- als het goed gefruit is, dan doe je er een flinke hoeveelheid water bij, zodat de spinazie straks helemaal onder de bouillon komt.
- voeg kippenbouillonblokjes toe en de zwarte peper
- laat het aan de kook komen en proef of het zout genoeg is.
- doe er dan het uitgelekte blikje mais of kikkererwten bij en laat het even doorkoken tot de smaak goed is.
- op het laatst doe je er in stappen de gewassen spinazie doorheen.
- als alle spinazie geslonken is, direct het vuur uitzetten zodat het niet al te gaar wordt.

- Doe op een bord een hoeveelheid witte rijst, doe er een flinke schep van de spinazie/mais bij en dan de gewenste hoeveelheid bouillon er overheen. Serveer er sambal en wat gebakken vis bij en het is een heerlijk snel maaltje!

Tip: Als je het echt op zijn Javaans wilt maken, doe er dan een stukje temoe koentji doorheen.
Meer groenten

Geen opmerkingen: