Rendang: een Javaans gerecht van rundvlees

Rendang is een heerlijk pittig Javaans gerecht van rundvlees. Het hoort flink heet te zijn, maar al je niet van heet houdt, kun je het aantal pepers verminderen.








Ingrediƫnten:
1 kg rundvlees
2 grote rode uien
6 knoflook
1 sereh
5 djeruk perut blaadjes
4 kemirinoten
1 theelepel kunjit
6 rode spaanse pepers
stukje trassi
mespunt suiker
stuk laos
stuk djahe
zout of bouillonblokjes naar smaak
zwarte peper
zonnebloemolie
santen (of stuk kokosblok)

Bereiding:
- Snij het rundvlees in stukjes en doe er wat zout en peper over.
- maal de uien, knofloof, kemirinoten en spaanse peper fijn in een staafmixer of wrijf ze fijn in de tjobek.
- verhit een paar eetlepels zonnebloemolie en bak het vlees om en om een beetje aan.
- doe er de gemalen uienmassa bij en roer alles goed om.
- bak de sereh, laos, djahe, kunjit, djeruk perut, suiker en trassie mee.
. doe er dan een laag water bij en het zout of de bouillonblokjes.
- laat het vlees ruim 2 uur sudderen tot het bijna gaar is en kijk af en toe of er genoeg water is.
- doe er dan de santen of het stuk kokosblok bij en laat het nog even inkoken tot de saus bijna is ingekookt.
- haal de kruiden er pas uit als je gaat opdienen.

De rendang is het lekkerste als je het een paar uur of een dag van te voren maakt. Eet de rendang met witte rijst en groenten naar smaak! Meer vleesgerechten.

Geen opmerkingen: