Petjel: heerlijke Javaanse groenten met hete saus van pinda's

In Suriname kun je het overal krijgen: Petjel. Het is een gezonde snack van groenten met een heerlijke pindasaus en heel makkelijk te maken! Kenmerkend voor de smaak van petjel is de toevoeging van het kruid kentjur (kencur), waardoor de saus anders smaakt dan gewone pindasaus.









Ingredienten:
- pond boontjes of kouseband
- spitskool
- pond taugé
- komkommer

Optioneel:
- kroepoek
- hardgekookte eieren
- stukjes gebakken tahu
- zakje droge petjelsaus (toko) of onderstaand recept voor de saus

Bereiding:
- was de boontjes en snijd ze in stukjes. Kook ze een paar minuutjes en laat ze uitlekken
- snijd de spitskool in kleine stukken en ook heel kort koken
- de taugé wassen en in een vergiet met kokend water overgieten (niet koken)
- komkommer in stukjes snijden
- leg de groenten gerangschikt op een grote schaal. Ze mogen afkoelen.
- bereid de pindasaus zoals aangegeven op de verpakking. Petjelsaus is iets anders dan gewone pindasaus, omdat het iets zoeter is en kentjur bevat. Kentjur geeft het de speciale smaak die bij petjel hoort. In Suriname wordt de petjelsaus vaak gemaakt van verse pinda's.
- dien de petjel op door van alle groenten een beetje op een bord te leggen en daaroverheen wat saus te doen. Geef er wat kroepoek en partjes ei bij en en eet smakelijk! Meer groenten.

Zelf petjelsaus maken
Maal in een blender of in de tjobek zelf geroosterde pinda's fijn met de volgende ingredienten:
- naar smaak kleine gedroogde pepers of rawit (of eventueel rode lombok of surinaamse peper)
- 3 teentjes knoflook
- 1/2 theelepel trassi
- 1 stukje kentjur ter grootte van een vingerkootje
- 2 eetlepels Gula djawa of gewone witte of bruine suiker
- 3 eetlepels tamarindesap
- theelepel zout of meer naar smaak
Leng deze pasta met heet water aan vlak voordat je het gaat serveren.

Rubriek: javaanse recepten, groenten



Geen opmerkingen: